Suurin momentti Yhdysvaltojen valtiontaloudessa on puolustusbudjetti, jonka miljardeille olisi tietenkin monta ottajaa. General Motors oli aktiivisesti mukana valmistamassa armeijalle kalustoa omalla Defense-osastollaan, kunnes se myytiin vuonna 2003 General Dynamicsille yli miljardilla eurolla.

Sen jälkeen GM:n sotilaskaluston kehitystyö on ollut vähäisempää, muttei kuitenkaan jäässä. Toimintaa on johtanut Charlie Freese viidentoista ajan, ja hänen erikoisalueensa ovat olleet polttokennot.

Ehkä tunnetuin projekti on ollut kuvamme ZH2, joka on kaksi vuotta sitten uutisoimamme Chevrolet Coloradosta kehitetty polttokennotoiminen avolava. GM kehittää myös polttokennolla toimivaa lentokonemoottoria ranskalaisen Liebherr Aerospacen kanssa sekä Silent Utility Rover Universal Superstructurea, joka on äänettömästi liikkuvat tavarankuljetin.

Nyt General Motors on hankkinut Defense LLC -yksikkönsä johtoon todella vahvan osaajan. Kenraalimajuri John Charlton oli Yhdysvaltojen armeijassa, jona aikana hän palveli kolme kertaa Irakissa ja kerran Afganistanissa. Ennen nykyiseen tehtäväänsä siirtymistään, hän oli viimeksi vastuussa armeijan tarvitsemien tarvikkeiden kehityksestä.

Tuo on aika hyvä tausta Pentagonille tarkoitettujen ajoneuvojen ja järjestelmien kehityksestä ja valmistuksesta vastaavan yksikön johtajalle. Vanhojen tuttavuuksiensa avulla Charltonilla on loistava mahdollisuus lobbata GM:n osaamista puolustusministeriössä ja kongressissa.

Yhtenä ensimmäisistä tehtävistä Charltonilla on yrittää ostaa AM General GM:lle. Hummereita tai siis viralliselta nimeltään HMMWV:ä valmistanut yhtiö on myynnissä, ja vahvistamattomien tietojen mukaan GM kilpailee siitä puolustusministeriön (USA) suurimpien sopimuskumppanien General Dynamicsin, Oskoshin ja BAE Systemsin kanssa. Autonvalmistajista myös FCA on mainittu mahdollisena ostajana, mutta sen siteet AM Generaliin ovat paljon löyhemmät kuin General Motorsin.

Kassan pitää olla kunnossa, sillä AM Generalin arvon uskotaan olevan lähes kaksi miljoonaa euroa. Toisaalta yhtiö solmi vastikään 700 miljoonan euron sopimuksen Yhdysvaltojen armeijan kanssa.