Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat havaitsivat muutoksia gps-signaalin voimakkuudessa 13.–17.huhtikuuta 2018, kertoo Maanmittauslaitos tiedotteessaan.

Kyseisenä ajankohtana oli käynnissä sotilaallinen isku sisällissotaa käyvän syyrian aluelle; Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ampuivat 105 risteilyohjusta. Kohteina olivat kemiallisten aseiden valmistamiseen ja varastoimiseen liittyvät rakennukset.

”USA:n armeijan käyttämä salattu GPS L2 -signaali oli vahvempi, jolloin se toimii paremmin haastavissa ympäristöissä kuten kaupungeissa”, Maanmittauslaitos kertoo havainnoistaan.

”Tavoitteena oli parantaa sotilasvastaanottimien toimivuutta, mutta samalla myös ammattikäyttöisten vastaanottimien signaali parani.”

Useat yhteiskunnan infrastruktuurit ovat riippuvaisia satelliittipaikannuksen tuottamasta paikasta tai ajasta, joten tilanteesta oli itse asiassa hyötyä myös siviilitoimijoille.

”Signaalin voimistuminen on itse asiassa positiivinen asia. Tavoitteena oli parantaa sotilasvastaanottimien toimivuutta, mutta samalla myös ammattikäyttöisten vastaanottimien signaali parani. Tällaisia vastaanottimia käytetään esimerkiksi rakennustyömailla ja maanmittauksessa”, sanoo vanhempi tutkija Octavian Andrei.

Paikkatietokeskuksen havainnot tehtiin Suomessa sijaitsevilla havaintoasemilla, jotka muodostavat Maanmittauslaitoksen ylläpitämän valtakunnallisen FinnRef-verkon. Verkon tukiasemat pystyvät vastaanottamaan kaikkien paikannusjärjestelmien signaaleja.

”FinnRef-verkon avulla voimme monitoroida kaikkien paikannussatelliittien signaaleja. Monitorointi on välttämätöntä, koska signaalin laatu vaikuttaa suoraan paikannuksen laatuun ja luotettavuuteen”, kertoo Vertausjärjestelmät-tutkimusryhmän johtaja Hannu Koivula.