Yhdysvalloissa ja Kanadassa on tänä syksynä rieunut poikkeuksellisen suuria metsäpaloja, joista Tekniikan Maailmakin on jo kirjoittanut.

Nyt avaruusjärjestö Nasan julkistamat uudet satelliittikuvat kertovat, että osa korkealle ilmakehään nousseesta savusta on nyt kantautunut Eurooppaan asti.

Metsäpalojen seurauksena syyskuun 5. päivänä Pohjois-Amerikan luoteisosissa taivaalta satoi tuhkaa lumisateen tavoin, Nasa kertoo.

Alla olevassa kuvasarjassa on kuvattu savupilven kulkua Atlantin yli syyskuun neljännen ja seitsemännen päivän välillä. Kartoissa näkyy aerosolitihentymiä: alhaisempien pitoisuuksien alueet näkyvät keltaisella ja korkeampien pitoisuuksien alueet oranssilla ja ruskealla.

Aerosolit ovat kiinteitä tai nestemäisiä hiukkasia, jotka voivat estää valon etenemisen ilmakehässä. Aerosoli-indeksiin vaikuttaavat sekä aerosolien paksuus että niiden korkeus.

Korkeampien pitoisuuksien alueita näkyy metsäpalojen syntyalueilla, mutta tuulet ovat vieneet nyt savua Atlantin yli niin, että syyskuun 7. päivään mennessä se oli saapunut Irlantiin, Isoon-Britanniaan ja Pohjois-Ranskaan.

Aerosolit ovat korkealla ilmakehässä, joten niistä ei ole suoraa terveysriskiä maan pinnalla.

Satelliittikuvassa näkyy savua Yhdysvaltain yllä. Kuva otettu syyskuun 13. päivänä.

”Ei ole kovin epätavallista, että Pohjois-Amerikan tulipalojen savut yltävät Eurooppaan”, sanoo Nasan ilmakehätutkija Colin Seftor tiedotteessa. Hän kuitenkin toteaa, että tänä vuonna savupilvet näyttävät olevan suurempia ja paksumpia, ja ne voivat roikkua Euroopassa päiväkausia.

”Koko pohjoisen pallonpuoliskon päällä on ollut paljon savua tänä vuonna, ja se on aika erikoista”, Seftor sanoo. ”Kestää aikaa, ennen kuin kaikki haihtuu.”

Elokuussa kirjoitimme, että myös Grönlannissa on ollut poikkeuksellisia maastopaloja.

NASA:n Earth Observatory on julkaissut satelliittikuvan, joissa näkyi epätavallisen suuri läntisessä Grönlannissa riehuvan maastopalo. Tulipalo oli noin 150 kilometriä koilliseen Sisimiutin kaupungista, joka on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki.

 

Suurin osa Grönlannista on jään peitossa, mutta jotkut rannikkoalueet ovat kasvillisuuden valtaamia.

Maastopalo Grönlannissa ei ole ennenkuulumatonta, mutta tutkijoiden analyysin mukaan tänä vuonna Grönlannissa on ollut enemmän tulipaloja kuin kertaakaan sen jälkeen, kun tutkimusaineistoa alettiin kerätä vuonna 2000