Yhdysvaltain laivaston tutkijat ovat kehittäneet limaisen synteettisen biomateriaalin, jonka toivotaan auttavan vihollislaivojen pysäyttämisessä, Popular Mechanics -sivusto kertoo.

Biomateriaali on saanut innoituksensa limanahkiaisesta. Valtameren pohjamudassa elävä muinainen raadonsyöjä on saanut nimensä sen erikoisesta puolustusmekanismista. Uhattuna limanahkiainen erittää veteen proteiineista koostuvaa limaa, joka tukkii hyökkääjän suun ja kituset.

Limanahkiaisen erite voi laajentua jopa 10 000-kertaiseksi alkuperäisestä tilavuudestaan.

”Taktisesta näkökulmasta olisi mielenkiintoista hyödyntää materiaalia, joka voi muuttaa veden ominaisuuksia vain sekunneissa”, tutkijat kertovat.

Käytännössä tavoitteena on, että synteettisellä limalla voitaisiin jumittaa vihollisalusten potkurit ja ohjauslaitteet.

Limanahkiaisen lima sisältää kahta proteiinipohjaista ainesosaa, proteiinikierteitä ja musiinia, tutkijat selittävät laivaston tiedotteessa.

”Käämiytynyt proteiinikierre on kuin jousi, joka purkautuu nopeasti joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Veteen kiinnittyvä musiini hillitsee proteiinikierteiden purkautumisen aiheuttamaa virtausta mikrokanavissa”, kertoo materiaali-insinööri Ryan Kincer.

”Proteiinikierteiden, musiinin ja meriveden vuorovaikutus synnyttää kolmiulotteisen viskoelastisen verkoston. Tutkimukset ovat osoittaneet, että limanahkiaisen erite voi laajentua jopa 10 000-kertaiseksi alkuperäisestä tilavuudestaan.”

Limanahkiaisen limaa pidetään jopa hämähäkinseitin kaltaisena luonnon ihmeaineena. Tutkijoiden mukaan lima muistuttaa mekaanisilta ominaisuuksiltaan kevlaria, jota käytetään laajasti synteettisenä lujiteaineena.

Vihollisalusten pysäyttämisen lisäksi ”armeijalimaa” voitaisiin siis käyttää myös ballistisissa suojavarusteissa, laivojen pohjan päällysteenä tai sukeltajien suojelemiseksi haikaloilta.

”Mahdollisuudet ovat rajattomat”, tutkijat toteavat.

Lisää aiheesta Yhdysvaltain laivaston tiedotteessa.