Yhdysvaltain maavoimat etsii tarkka-ampujilleen parhaillaan seuraavan sukupolven ghillie- eli ”röllipukua”, kertoo Popular Mechanics.

Laadukkaaseen ja huolellisesti toteutettuun ghilliepukuun sonnustautunutta tarkka-ampujaa on lähes mahdoton erottaa ympäristöstään. Puku rikkoo tarkka-ampujan muotoja, ja siihen kiinnitetyt juuttinarut ja muu tilpehööri luovat luonnollisen näköisiä varjoja, saaden taistelijan näyttämään puskalta tai mättäältä.

”Röllipuvun” idean kerrotaan syntyneen 1900-luvun alussa Skotlannissa, jossa riistanvartijat vaanivat pelloillaan salametsästäjiä. Sana ”ghillie” onkin skotin kieltä ja tarkoittaa miestä.

Ensimmäisessä maailmansodassa ghilliepuvut olivat jo laajasti käytössä, ja nykyään käytännössä kaikilla armeijoilla on jonkinlaisia röllipukuja.

Röllipuvun käyttäminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin mukavaa. Useista juuttikangaskerroksista koostuva puku on kuuma, liikkumista hankaloittava ja – etenkin kastuessaan – tappavan painava,  John Plaster kuvailee kirjassaan The Ultimate Sniper. Lisäksi puvut syttyvät helposti tuleen.

Yhdysvaltain Maavoimien ”parannellun ghilliejärjestelmän” (IGS, improved ghillie system) on määrä korjata näitä ongelmia. Popular Mechanics kertoo, että loppuvaiheen kolme IGS-kandidaattia on nyt valittu, ja pukujen testaus alkaa marraskuussa.

Maavoimien kokeissa testataan, miten puvut vähentävät taistelijan infrapunaloistetta pimeänäkölaitteilla. Lisäksi puvun täytyy olla mahdollisimman äänetön, kestävä ja ei-helposti syttyvä.

”Maavoimat haluaa juuttia vähemmän tulenaran (hengittävän) materiaalin, mikä ei sula tai valu.”

Valittavan röllipuvun tulee luonnollisesti tarjota parannuksia myös paino-ongelmaan. Koko puvun halutaan painavan alle 2,25 kiloa.

Lisää aiheesta Popular Mechanicsin sivuilla.