Amerikkalaiset sotilaat saattavat saada käyttöön apuvälineitä, jotka tekevät sodankäynnistä paljon nykyistä enemmän videopelien kaltaista.

Yhdysvaltain armeija esitteli äskettäin uutta teknologiaan nimelltään  ”Tactical Augmented Reality” eli TAR – vapaasti suomennettuna se tarkoittaa ”taktista lisättyä todellisuutta”.

TAR-teknologian avulla sotilaat voivat nähdä taistelukentällä sijaintinsa ja saada etua taistelutilanteessa AR- eli lisätyn todellisuuden sovellusten avulla.

Teknologiaa esiteltiin toukokuun 18. päivänä Yhdysvaltain puolustusministeriön tilaisuudessa, kertoo Defense World -julkaisu.  Aiheesta kirjoittaa myös muun muassa Aerotech News.

Yhdysvaltain armeijan tutkimus- ja suunnittelujohtaja Richard Nabors sanoo, että yönäkölaseja muistuttavan laitteen avulla sotilaat voivat muun muassa nähdä pimeässä ja nähdä gps-teknologian avulla sijaintinsa kentällä. Sotilaat saavat tiedon suoraan näkökenttäänsä, eikä sotilaan tarvitse katsoa erillistä laitetta.

Sotilas voi saada näytölleen myös muun muassa karttoja sekä tietoja muiden oman puolen sotilaiden sekä vihollisten sijainnista.

Laite on yhdistetty myös aseessa olevaan lämpökameraan. Jos sotilas osoittaa asettaan, kohde ilmesty sotilaan näytölle, samoin kuin tieto muun muassa kohteen etäisyydestä.

Esimerkiksi seinän tai muun esteen takana oleva sotilas voi myös nostaa aseensa esteen yli ja nähdä siten näkymän nostamatta päätään.

Järjestelmän avulla sotilaat voivat myös jakaa omalla näytöllään olevat kuvat muiden sotilaiden kanssa.

Tiedossa ei vielä ole, milloin tällainen teknologia on tulossa oikeaan käyttöön. Tällä hetkellä kehitteillä on uusia versioita laitteesta, joissa mukana ovat kaikki värit ja jotka näkyvät paremmin myös päivänvalossa. Suurin haaste on ollut näyttölaitteen saamisessa tarpeeksi pieneksi.

Teknologiaa kuvataan enemmän alla olevalla videolla.

 Päivitys 30.5. Korjattu sana ”videopelien” ensimmäisestä kappaleesta.