Internet on ollut ihmiskunnan suurin mullistus sitten teollistumisen aikakauden. Nykyään kaikki maailman tieto on jokaisen saatavilla. Voit halutessasi tarkastella, miltä kotiplaneettamme näyttää avaruudesta käsin Google Earthin avulla.

Ainoa ongelma on, että Google Earth -palvelussa näkyvä Maa ei ole meidän Maamme vaan Googlen, Motherboard-sivustolla todetaan. Internetjätti voi nimittäin mielivaltaisesti päättää, mitä se planeetastamme näyttää – ja mitä jättää näyttämättä.

Google päivittää Earth-palveluaan aktiivisesti. Koko planeetta päivittyy keskimäärin kolmen vuoden sykleissä. Motherboard sai kuitenkin selville, että Google Earthin peitossa on ollut Yhdysvalloissa yksi ammottava aukko kahdeksan vuoden ajan.

Se on ylivoimaisesti pisin aika, kun kuvia tietystä sijainnista ei ole päivitetty Yhdysvaltain maaperällä.

Sokea piste sijaitsee Tonopahin testialueella Nevadan autiomaassa. Se on osa Nellisin lentotukikohtaa, jossa tunnetusti testataan kaikkein salaisimpia teknologioita. Myös niin sanottu ”Area 51” kuuluu Nellisin kompleksiin.

Ei siis liene sattumaa, että juuri Tonopahin testialue oli jäänyt Googlelta päivittämättä. Seuraava kysymys on, miten näin on päässyt käymään.

Tätä aluetta Tonopahin testialueesta ei päivitetty Google Earthissa kahdeksaan vuoteen 2008–2016 välillä. Ensimmäinen uusi kuva siitä ladattiin palveluun lokakuussa vuosi sitten. (Google Earth)

”Oletimme välittömästi, että liittovaltiotason sensuurilla oli asian kanssa jotain tekemistä, ja aloimme pohtia, mikä tekee juuri tästä alueesta niin poikkeuksellisen”, Motherboardin toimittajat kirjoittavat.

Tutkittuaan Yhdysvaltain lainsäädännön mahdollistamia sensuurin mekanismeja he saivat selville, että Yhdysvaltain yksityinen sektori työskentelee tiiviisti julkisen vallan kanssa.

Liittovaltio voi siis sensuroida yksityisten yritysten satelliittikuvia ja niiden julkistamista joko virallisia tai epävirallisia reittejä. Se voi julistaa tiettyjä satelliittikuvia myyntipannaan tai heikentää kuvien tarkkuutta. Nämä menetelmät ovat kuitenkin harvinaisia, sillä niihin liittyy monimutkaista byrokratiaa.

Helpompaa on harjoittaa niin sanottua ”shekkivihko-sensuuria”, jossa liittovaltio ostaa yksinoikeuden yksityisten satelliittiyritysten kuviin ja jää istumaan niiden päälle. Menetelmää on Motherboardin mukaan käytetty jo vuosituhannen alussa Afganistanista otetuissa satelliittikuvissa.

Varmaa mekanismia sensuurille ei selvinnyt, mutta toimittajat onnistuivat löytämään kaupallisesti saatavilla olevia kuvia Tonopahin testialueesta, joita Google olisi halutessaan voinut käyttää.

He ostivat yhden tällaisen kuvan yhdysvaltalaiselta Apollo Mappingilta vajaalla 2000 dollarilla. Tarkoituksena oli ostaa kesällä 2013 otettuun satelliittikuvaan yksinoikeus ja myydä se sitten Googlelle yhdellä dollarilla Earth-palveluun lisättäväksi. Yksinoikeutta kuvaan ei kuitenkaan ollut tarjolla, joten toimittajat joutuivat tyytymään liisaukseen.

Kuvan voit käydä katsomassa täältä.

Google ei ole kommentoinut tapausta Motherboardille, joten monet toimittajien esittämistä kysymyksistä jäi edelleen avoimiksi.

Miksi Tonopahin sokeaa kohtaa ei päivitetty kahdeksaan vuoteen? Onko Googlella vaiettu sopimus Yhdysvaltain hallinnon kanssa? Tarkoittaako Googlen tunnuslause ”Don’t be Evil” sitä, että vain siviilien vakoileminen on kilttiä?

Google on sittemmin päivittänyt vanhoja Earth-kuvia niin, että Tonopahin sokean kohdan paikalla on enää kuuden vuoden pituinen aukko kuvien päivittämisessä.