Ihmisen aistit ovat helposti huijattavissa.

Tästä vanhasta viisaudesta kiertää jälleen internetissä uusi herkullinen esimerkki, jonka muun muassa Science Alert -sivusto on nostanut esille. Illuusion on luonut japanilainen matemaatikko Kokichi Sugihara, ja sen pääosassa on nuoli, joka osoittaa aina samaan suuntaan, vaikka sitä kääntää.

Siis näin.

733 optical illusion arrow kokichi sugihara x

Videolla näyttää olevan yksinkertainen valkoinen nuoli, joka osoittaa selvästi oikealle. Mutta kun sen kääntää ympäri 180 astetta, nuoli osoittaa edelleen oikealle.

Mitä ihmettä videolla tapahtuu?

Totuus paljastuu, kun videolla näytetään, miltä nuoli näyttää suoraan ylhäältä kuvattuna. ”Nuoli” on muotoiltu niin, että se näyttää nuolelta vain tietystä suunnasta katsottuna. Suoraan ylhäältä katsottuna se onkin symmetrinen kappale.

Right Pointing Arrow: spin this arrow 180 degrees and it still points to the right- only in a mirror will it point left (and only to the left). Another incredible ambiguous object illusion by mathematician Kokichi Sugihara of Meiji University in Japan, the inventor of this illusion and art form. A clever combination of reflection, perspective, and viewing angle produce this striking illusion. ➡️ Follow the link in my profile for info about where to get this illusion arrow and other amazing items featured here on @physicsfun #illusion #ambiguouscylinderillusion #ambiguouscylinder #geometry #mirrorreflection #physics #ambiguousobject #kokichisugihara #physicstoy #math #mathtoy #mathstoy #optics #opticalillusion #3dprinting #perspective #science #scienceisawesome

Henkilön physicsfun (@physicsfun) jakama julkaisu

Vaikuttavaa. Illuusio on hieman samanhenkinen kuin pari vuotta sitten julkaistu kuuluisa video sylintereistä, jotka ehkä sittenkin ovat kulmikkaita…