Hollantilaiset ovat tunnetusti hyvin kekseliästä kansaa. Tuulimyllyjen ja tulppaanien maa muistetaan etenkin optiikkaan ja lämmön mittaamiseen liittyvistä keksinnöistään.

Kenties kummallisin hollantilaisen kekseliäisyydenosoitus nähtiin kuitenkin toisessa maailmansodassa.

Vaikka Hollanti antautui natsi-Saksalle jo toukokuussa 1940, jatkoivat sen kuninkaallisen laivaston alukset taistelemista liittoutuneiden rinnalla maailman merillä.

Yksi näistä aluksista oli miinanraivaaja HNMS Abraham Crijnssen, joka Alankomaiden antautuessa oli ankkuroituna Indonesian Surabayan edustalle.

Sodan edetessä liittoutuneiden laivasto koki merkittäviä taistelutappioita Alankomaiden Itä-Intiassa Jaavanmerellä. Sundasalmen taistelun jälkeen liittoutuneiden laivastolle annettiin pakenemiskäsky helmikuussa 1942.

HNMS Abraham Crijnssenin oli määrä paeta Keisarillisen Japanin laivaston kynsistä turvaan Australian vesille kolmen muun aluksen kanssa. Tehtävä oli lähes lähes mahdoton, sillä liittoutuneet olivat pahasti alakynnessä.

Lisäksi miinanraivaajan huippunopeus oli vain 15 solmua ja sen aseistus koostui yhdestä konekivääristä ja kanuunaparista. Tilanne vaati siis oveluutta.

Pian hollantilaisaluksen kapteenilla välähti: ”Paras keino paeta täältä ehjin nahoin on naamioida itsemme saareksi.”

Suunnitelma kuulosti hullulta, mutta toisaalta juuri kaikkein hulluimmat suunnitelmat ovat joskus niitä parhaimpia.

Niinpä Abraham Crijnssenin 45-henkinen miehistö ryhtyi toimiin. Kerättyään tonneittan oksia ja lehvästöä läheiseltä saarelta he naamioivat 56-metrisen aluksen kauttaaltaan tunnistamattomaksi:

Maalareiden käsittelyn jälkeen myös aluksen runko muistutti kivistä kalliota.

Ja niin uskalias pakoretki sai alkunsa. Miinanraivaaja liikkui vain öisin, ja pian sen havaittiin todella sulautuvan täydellisesti Indonesian 18 000 saaren joukkoon.

Abraham Crijnssenin onnistui välttää vesistöä partioiva japanilaishävittäjä, joka oli aiemmin upottanut useita hollantilaisaluksia. Eivätkä edes japanilaispommikoneet erottaneet kelluvaa saarta!

Kahdeksan päivää sen jälkeen, kun Abraham Crijnssen oli nostanut ankkurinsa Surabayanissa, se viimein saapui Australian vesialueelle. Se oli viimeinen Alankomaiden Itä-Intiasta pakenemaan onnistunut liittoutuneiden alus.

Syyskuussa 1942 miinanraivaaja lähti uudelle komennukselle osana Australian kuninkaallista laivastoa, jossa se palveli sukellusveneenmetsästäjänä ja miinanraivaajana sodan loppuun asti. Alankomaiden laivasto poisti sen käytöstä vasta vuonna 1961.

Nykyään alus on esillä Alankomaiden laivastomuseossa Den Helderissä:

(Nick-D / Wikimedia Commons)

Uskomattoman tarinan kertoo War History Online -sivusto.