Huoli siitä, että robotit vievät ihmisten työpaikat tulevaisuudessa, saattaa olla turha. Saksassa tehdyn uuden tutkimuksen mukaan automatisaatio lisäsi työpaikkoja 1,5–1,8 prosenttia vuosina 2011–2016.

Tutkimus on saksalaisen taloustutkimuslaitoksen Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) tekemä. Se julkistettiin viime viikolla. Aiheesta uutisoi New Scientist.

Vaikka robotit veivät tutkimusjaksolla viisi prosenttia työpaikoista, uusia töitä syntyi tilalle. Uusista työpaikoista valtaosa oli paremmin palkattuja kuin vanhat.

Teollisuusrobotti saattaa viedä satojen ihmisten työt, mutta koska se tekee tuotteita halvemmalla, kysyntä voi kasvaa. Tähän tarvitaan jälleen uusia tekijöitä. Näin selittää myönteistä kierrettä tutkija Melanie Arntz ZEW:stä.

Tutkimusryhmä haastatteli 2 000 johtotason henkilöä laajasti saksalaisesta talouselämästä. Tutkijat kysyivät, millainen vuosittainen automaation määrä haastateltavien yrityksissä oli vuosina 2011–2016.

Tätä tietoa verrattiin Saksan työvoimaviranomaisilta saatuun tietoon, joka koski noin 300 000 työntekijää.

Periaatteessa robotiikan vaikutus työmarkkinoihin pitäisi toimia samaan tapaan esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Tämä ei kuitenkaan ole varmaa.

Arntz huomauttaa, että teollisuustöiden alamäki Saksassa on ollut samanlainen kuin Yhdysvalloissa. Silti Saksassa muiden alojen työllisyys ei ole heikentynyt vastaavasti.