Yhdysvalloissa moottoripyöräsektorilla ei mene hyvin. Harley-Davidson on ollut pitkään taloudellisessa ahdingossa ja yhtiö suunnittelee vakavasti tuotannon siirtämistä Thaimaahan. Mutta yritystä ei silti puutu, kuten kuviemme Curtiss Zeus todistaa. Toistaiseksi se on prototyyppi, mutta valmistuksen pitäisi alkaa vuonna 2020.

Tämän pyörän kohdalla pitää mennä ensin vähän taaksepäin historiassa. Nimittäin taustalta löytyy Confederate Motorcycles, joka vaihtoi nimensä Curtisiksi. Yhtiö halusi kunnioittaa nimellään Glen Curtissia, jota pidetään V-twin-moottorin keksijänä. Ironista kyllä, Curtiss on päättänyt valmistaa ainoastaan sähkömoottoripyöriä.

Poikkeuksen sääntöön tekevät 35 viime vuonna valmistettua Warhawkia, jotka perustuivat Confederate P-51-malliin. Mutta siihen päättyi Curtissin polttomoottoristen moottoripyörien tuotanto. Uusi aikakausi käynnistetään Zeus-prototyypillä, jolla halutaan todistaa akuilta voimaa saavan sähkömoottorisen moottoripyörän mahdollisuudet.

Viime aikoihin saakka Curtiss kertoi esittelevänsä Hercules-nimisen prototyypin. Emme tiedä varmasti, onko Zeus eri pyörä, vai onko se vain ristitty uudelleen. Joka tapauksessa yhteistyötä on tehty voimalinjan osalta Zero Motorcyclesin kanssa. Mediassa on liikkunut tietoja, että sähkömoottoripyörän hinta yritettäisiin saada 30 000 dollarin eli reilun 25 000 euron kieppeille.

Zeus-prototyypin tekniikasta tiedetään toistaiseksi varmasti vain kaksi asiaa. Akuston energiasisältö on 14 kWh ja pyörässä on kaksi sähkömoottoria. Valmistaja kuvailee Zeusta ensimmäiseksi moottoripyöräksi, jossa on E-Twin-moottori. Sähkömoottorit antavat tehonsa yhteiselle akselille. Huhujen mukaan tehoa on 125 kilowattia ja suurin vääntömomentti moottoripyörälle huikea 400 Nm.

Ulkonäöltään koneistetusta alumiinista tehty moottoripyörä on jotain ennen näkemätöntä. Myös komponentit ja varusteet ovat huippuluokkaa, sillä esimerkiksi vanteet ovat hiilikuitua. Valot hoideteen ledeillä ja mittaristona on iPad. Myös satula näyttää muodoiltaan sellaiselta, että se vaatii vähän totuttelua.