Raportissa käsiteltiin vuoden 1999 jälkeen ilmestyneitä tutkimuksia. Keskeisimmäksi huomioksi tutkijat nostavat sen tosiasian, että kannabiksen positiivista ja negatiivisista vaikutuksista terveyteen on toistaiseksi hyvin vähän vedenpitävää tutkimustietoa.

Kannabiksen lääkekäyttö on noussut etenkin Yhdysvalloissa merkittäväksi teollisuudenalaksi ja kannabiksella pyritään hoitamaan monien sairauksien oireita. Raportin mukaan tieteellisiä todisteita kannabiksen positiivisista vaikutuksista sairauksien hoidossa löydettiin vain kouralliseen sen käyttökohteista.

Kannabiksen sisältämät kannabinoidit voivat tutkitusti lievittää syöpähoidoista johtuvaa pahoinvointia. Sen lisäksi sen on todettu soveltuvan kivun ja MS-taudin oireiden, kuten kouristusten lievittämiseen.

Muissa käyttökohteissa, kuten HIV/AIDS-potilaiden ruokahalun parantamisessa, ADHD:n tai epilepsian hoidossa tutkimustiedon katsottiin olevan ristiriitaista tai puutteellista.

Raportin mukaan nykyinen tutkimustieto ei tue väitettä, että kannabis aiheuttaisi tyypillisesti tupakointiin liitettyjen syöpäsairauksien, kuten keuhko- ja aivosyövän kehittymistä.

Tutkimukselle kysyntää

Kannabiksen lääkinnällinen ja viihdekäyttö on kasvanut räjähdysmäisesti 2010-luvulla. Yhdysvalloissa kannabiksen lääkekäytön on laillistanut 23 osavaltiota ja kahdeksassa osavaltiossa myös viihdekäyttö on nykyään sallittua.

Huumausainelainsäädäntö on noussut myös kansainväliseksi keskustelunaiheeksi. Yhä useammat pitävät 50 vuotta jatkunutta sotaa huumeita vastaan hävittynä ja kieltolakia huonona keinona taistella huumeiden käytöstä johtuvia terveysongelmia ja rikollisuutta vastaan.

”Kannabiksen käytön yleistyminen, saatavuuden parantuminen ja myönteisyys käyttöä kohtaan on nostanut vakavia kansanterveydellisiä kysymyksiä. Raporttimme nostaa esiin alueita, jotka vaativat enemmän tieteellistä tutkimusta. Lakien ja käytäntöjen muuttuessa myös tieteelliselle tutkimukselle on kysyntää enemmän kuin koskaan”, sanoo komitean puheenjohtaja lastenlääkäri Marie McCormick lehdistötiedotteessa.

Kannabiksen tutkimusta on hidastanut etenkin Yhdysvalloissa DEA:n eli huumepoliisin linjaus, että kannabis kuuluu samaan luokan 1 -huumausaineiden kategoriaan kuin LSD ja ekstaasi. Tämän luokituksen saaneilla huumausaineilla ei ole katsottu olevan minkäänlaisia lääketieteellisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, jonka vuoksi niiden tutkimus on ollut hyvin rajallista.

Yhdysvalloissa lääketieteellisesti tutkittavaa marihuanaa kasvatetaan laillisesti vain Mississippin yliopistossa. Boulderin yliopiston tutkija Nolan Kane näkee tämän perustavanlaatuisena ongelmana kannabiksen tutkimuksessa:

”Sen lisäksi että se on huonolaatuista, valtion tutkimuskäyttöön hyväksymä marihuana edustaa vain murto-osaa eri kannabislajikkeiden psykoaktiivisista ominaisuuksista. Se ei vastaa alkuunkaan markkinoilla olevaa tarjontaa. Kunnes tämä asetelma muuttuu, tutkimuksissamme verrataan aina omenoita mandariineihin”, Kane kertoo.