Saamme ehkä nähdä pian ensimmäisen valokuvan mustasta aukosta, jos tiedemiesten uusi suunnitelma onnistuu, kertoo New Scientist.

Tutkijat ovat käynnistäneet keskiviikkona maailmanlaajuisen radioteleskooppien verkoston, jonka tarkoitus on muodostaa ensimmäistä kertaa kuva linnunratamme keskellä olevasta massiivisesta mustasta aukosta.

Uusi ”Event Horizon Telescope” eli tapahtumahorisontti-teleskooppi yhdistää observatorioita ympäri maailmaa tarkoituksenaan tarkkailla ”Sagittarius A”-nimistä mustaa aukkoa ensi viikon lopulle asti.

Sagittarius A:ta ei ole koskaan nähty suoraan, mutta tutkijat tietävät sen olevan olemassa, koska sen vaukutukset näkyvät läheisissä tähdissä.

Tutkijoiden kehittämä teleskooppiverkosto rakentuu ympäri maailmaa olevista kahdeksasta radioantennista. Niitä on kaikkialla maailmassa: Euroopassa, Yhdysvalloissa, Havaijilla ja etelänavalla.

Yhdessä nämä radiot simuloivat sellaista teleskooppia, jonka tarkkuus riittäisi näkemään mustan aukon.

2 petatavua dataa päivässä

Kussakin antennissa on isoja tallennuslaitteita, joita tallentama tieto tullaan käsittelemään Yhdysvalloissa MIT Haystack Observatoryssä. Teleskoopit tuottavat joka ilta kaksi petatavua dataa.

Tuloksia on odotettavissa vasta ensi vuonna.

Sagittarius A sijaitsee 26 000 valovuoden päässä Maasta. Se on läpimitaltaan noin 20 miljoonaa kilometriä. Tutkijat toivovat, että tämä virtuaalinen teleskooppi pystyy hahmottamaan ensimmäistä kertaa mustan aukon tapahtumahorisontin.

Tapahtumahorisontti on mustassa aukossa oleva raja, jonka takaa mikään, edes valo ei pysty pakenemaan mustan aukon suuren painovoiman vuoksi.

”Tämä on erittäin jännittävää”, sanoo BBC:lle projektia johtava Sheperd Doeleman Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridgestä.

Hänen mukaansa virtuaaliteleskooppia on suunniteltu jo lähes kaksi vuosikymmentä.