Selkäydinvamma voi viedä liikuntakyvyn ja kehon kannattelukyvyn täydellisesti. Nyt kaksi vammautunutta tutkimuspotilasta neljästä on onnistunut ottamaan askeleita, kun heidän selkäydintään elvytettiin epiduraalilla.

Tutkijat antoivat potilaille jatkuvaa sähkövirtaa vaihtelevilla taajuuksilla ja voimakkuudella tiettyihin kohtiin selkäytimessä. Stimuloidut selkäytimen kohdat ovat kytköksissä hermoverkkoihin, jotka kontrolloivat laajasti lonkan, polvien, nilkkojen ja varpaiden liikkeitä.

Teknologian hyödyntämiseen kytkeytyi kiinteästi myös liiketerapia. Sillä pyrittiin auttamaan selkäydintä ”muistamaan”, miten kävely tapahtuu.

Kaikki neljä tutkittavaa pystyivät hoidon ja liiketerapian jälkeen seisomaan yksin pystyssä ja kannattelemaan vartaloaan. Tämä edellytti selkäytimen stimuloinnin lisäksi keskittymistä askeleisiin.

Louisvillen yliopistossa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen tulokset on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä. Tutkimuksesta on uutisoitu yliopiston verkkosivuilla.

Auto- ja maastopyöräonnettomuuksissa vammautuneet tutkimuspotilaat onnistuivat kävelemään yli 2,5 vuotta onnettomuuden jälkeen. Ennen tutkimusta he eivät pystyneet seisomaan, kävelemään tai liikuttamaan itse jalkojaan.

Ennen epiduraalista stimulaatiota he harjoittelivat 8–9 viikkoa liiketerapiaa. Potilaat harjoittelivat tuettuna juoksumatolla kaksi tuntia viitenä päivänä viikossa. Vaikka tämä harjoittelu ei tuottanut muutosta ennen selkäydintä stimuloivaa implanttia, sen asentamisen jälkeen he pystyivät astumaan ja itsenäisesti liikkumaan kohti kävelyä.

”Tutkimus osoittaa, että osa aivojen ja selkärangan välisestä yhteydestä voidaan palauttaa vuosia selkäydinvamman jälkeen. Haluamme jatkaa tutkimusta toivottavasti vielä kehittyneemmällä simulaatioteknologialla”, sanoo professori Susan Harkema yliopiston uutisessa.

Suomessa selkäydinvamman saa vuosittain noin sata ihmistä.

Tutkimuksen kirjoittaja, professori Susan Harkema (vas) ja liiketerapian harjoittaja Katie Vogt seuraavat, kun tutkimukseen osallistunut 23-vuotias Kelly Thomas ottaa askeleita yli 2,5 vuotta autokolarissa saamansa selkäydinvamman jälkeen.