Muistutus tulevasta tapaamisesta kalenteriin tai merkintä muistikirjaan onnistuvat kämmenmikrolla vaikka ruuhkabussissa seistessä. Iso värinäyttö ja tehokas tietokone taskukoossa tekevät kämmenmikrosta oivan jokapaikan työvälineen. Uusimmissa malleissa on myös langattomat WLAN- ja GPRS-datayhteydet, jotka hämärtävät älypuhelimen ja kämmenmikron välistä raja-aitaa entisestään.Viihdettäkään ei ole unohdettu, sillä uusien PDA-laitteiden näytöissä pyörivät vauhdikkaat videokuvat, ja niillä voi kuunnella myös MP3-musiikkia.

Fujitsu Siemens Pocket LOOX 600

Hewlett-Packard iPAQ Pocket PC H1940

Hewlett-Packard iPAQ Pocket PC H5550

Palm Tungsten W

Palm Zire 71

Toshiba Pocket PC e350

Toshiba Pocket PC e750 WLAN

Viewsonic Pocket PC V35

Kämmenmikrojen hallitsevasta käyttöjärjestelmästä käydään kovaa kilpailua, ja suuret valmistajat ovat jakautuneet Palm OS- ja Pocket PC -leireihin. Perinteistä kämmenmikrolinjaa edustavan Palm OS:n kannattajia ovat järjestelmän kehittäneen Palmin lisäksi ainakin Sony sekä navigaattoreista tunnettu Garmin. Sony ja Garmin ovat vasta aloittamassa kämmenmikromyyntiään Suomessa tämän vuoden loppupuoliskolla.

Laitteen käyttöön käyttöjärjestelmä ei periaatteessa vaikuta, kunhan se toimii tehokkaasti ja on siten huomaamaton. Tärkeintä on, että sovellusohjelmat toimivat kyseisen käyttöjärjestelmän kanssa, ja että niiden tarjonta pysyy riittävänä. Ammattimaiselle käyttäjälle tärkeimpiä vaatimuksia ovat yhteensopivuus toimisto-ohjelmien kanssa ja toimiva ohjelmointiympäristö. Kämmenmikro on osa yrityksen laitekantaa ja sen on vaihdettava tietoja työpaikan kalenteri- ja sähköpostiohjelmien kanssa. Lisäksi yrityksen omat ohjelmat on pystyttävä räätälöimään myös kämmenmikroon.

Kämmenmikro käynnistyy välittömästi, ja toiminnot ovat käytettävissä heti eivätkä muutaman minuutin tuskastuttavan odottelun jälkeen. Laitetta käytetään painamalla kuvakkeita joko sormella tai laitteen mukana tulevan tikun avulla. Lisäksi kämmenmikroissa on nykyään ohjainpainike, jolla voi käynnistää toimintoja ja tehdä valintoja.

Uudet kämmenmikrot on varustettu isokokoisella värinäytöllä ja tehokkaalla taustavalolla, joten tekstin tai kuvien katselu onnistuu hämärämmässäkin paikassa. Osassa laitteista on nestekidenäyttö, joka hyödyntää myös ulkopuolista valaistusta, ja näyttöä voi katsoa vaikka kirkkaassa auringonvalossa. Virtasyöpön näytön lisäksi kämmenmikron prosessoriteho on lisääntynyt vuosittain. Samalla kasvaa tietenkin virrankulutus. Kämmenmikron suurin epäkohta onkin lyhyt toiminta-aika.

Vertailun laiteryhmä koostuu kahdesta ryhmästä, joka erottuvat hintansa ja toimintojensa puolesta toisistaan. Edullisemmat niin sanotut peruslaitteet toimivat hyvin tavallisen kalenterin ja muistion korvikkeena, mutta niiden sisäiset langattomat viestintäominaisuudet ja laajennusmahdollisuudet ovat vaatimattomia. Tähän ryhmään kuuluvat vertailussamme HP iPAQ h1940, Palm Zire 71, Toshiba Pocket PC e350 ja Viewsonic Pocket PC V35.

Monipuolisemman ryhmän muodostavat langattomilla yhteyksillä, kuten WLAN, GPRS tai Bluetooth, varustetut laitteet. Ammattilaitteilla voidaan liittyä yrityksen sisäisiin verkkoihin tai käyttää maksullisia WLAN-verkkopalveluja hotelleissa ja lentokentillä. Lisäksi tämän ryhmän laitteet tarjoavat paremmat laajennusmahdollisuudet.

(Tiivistelmä Ilkka Herttuan artikkelista TM 14/03, s. 116-122)