iPhone 5 musta

Apple julkisti tänään iPhone 5 -puhelimensa. Uutuus vastaa pitkälti ennakkohuhuja, ja iPhone 5 on edeltäjäänsä ohuempi, kevyempi sekä tehokkaampi. Näyttö on laajentunut 16:9-kuvasuhteeseen, ja sen tarkkuus on 1136 x 640 pistettä. Lävistäjä on 10 senttiä eli 4 tuumaa.

Apple kertoo muuttaneensa sovelluksensa tukemaan uutta näyttöä. Ne sovellukset, joita ei vielä ole päivitetty uudelle kuvasuhteelle, näkyvät mustien reunojen koristamana entisellä tarkkuudella 940 x 640 pistettä.

Kotelo koostuu alumiinista ja lasista. Puhelimen mitat ovat 124 x 59 x 7,6 mm ja paino 112 grammaa. Uutta A6-suoritinta kehutaan jopa kaksi kertaa entistä versiota nopeammaksi. Tiedonsiirtoa vauhdittaa nyt lte- eli 4g-ominaisuus.

Kamerakennon tarkkuus on säilynyt 8 megapikselissä, ja objektiivin valovoima on edelleen f/2,4. Peräkkäisiä otoksia yhdistelevä dynaaminen hämäräkuvaus parantaa valmistajan mukaan kameran suorituskykyä kahden valotusaskeleen verran. Lisäksi puhelimen näyttö kattaa nyt täyden sRGB-väriavaruuden.

Panoraamakuvaus onnistuu samaan tapaan kuin monissa kompakti- ja järjestelmäkameroissa, eli kameraa kääntämällä. Panoraaman tarkkuus on 28 megapikseliä.

Etukameran tarkkuus yltää nyt arvoon 720p, ja kuvan muodostaa takaa valaistu cmos-kenno. FaceTime-kuvapuhelut siirtyvät 3G-yhteyden kautta, mikäli operaattori niitä tukee.

Puhelimen telakointiliitin on vaihtunut noin 80 prosenttia pienempään. Liitin sopii paikalleen vaikka sitä kääntää 180 asetta, joten oikeaa kytkemissuuntaa ei tarvitse enää hakea. Uuden puhelimen voi sovittaa vanhoihin lisälaitteisiin välikappaleella.

Apple iPhone 5 sisältää kolme mikrofonia, jotka sijaitsevat puhelimen edessä, takana ja pohjassa. Useamman mikrofonin luvataan vähentävän ulkoisia hälyääniä ja parantavan esimerkiksi Siri-puheentunnistuksen tarkkuutta.

Toiminta-ajat ovat pidentyneet 8 tuntiin puhetta/nettiselaamista, 10 tuntiin wlan-yhteyttä, 10 tuntiin videota ja 40 tuntiin musiikkia. Valmiustilan akkukestoksi luvataan 255 tuntia.

Apple on ilmoittanut iPhone 5:n hinnaksi Yhdysvalloissa 199 (16 GB), 299 (32 GB) ja 399 (64 GB) dollaria. Hinnat ovat samat kuin iPhone 4S:lle ilmoitettiin julkistuksen yhteydessä viime vuonna. Apple iPhone 4S:n uusi hinta Yhdysvalloissa on 99 dollaria.

Apple iPhone 5:een voi valita valkoisen etulevyn ja hopeanharmaan alumiinisen takaosan tai kokomustan kuoren, jossa takaosa on edelleen alumiinia.

Suomeen iPhone 5 on luvattu 28. syyskuuta. Lisätietoja saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.

iPhone 5 valkoinen

iPhone 5 kuulokkeet