Ford kehittää uutta järjestelmää, joka estää puhelun tai tekstiviestin tulon, mikäli ajossa on kuljettajan keskittymistä vaativa tilanne.

Yhteistyö Volvon kanssa toi Fordeihin nopeasti kuljettajan toimintaa helpottavat järjestelmät, kuten kaistavahdin ja kuolleen kulman varoittimen. Ford on kehittänyt samaan aikaan autoihinsa yhden parhaista tietojärjestelmistä, joka on reaaliaikaisesti yhteydessä kuljettajan puhelimeen ja sähköpostiin. Viime mainittujen seuraamine vie kuitenkin huomion pois ajamisesta, mistä Pohjois-Amerikan liikenneturvallisuusjärjestöt ovat huolissaan.

Vaikka puhelut ja tekstiviestit voidaan nykyisin hoitaa äänikomennoin, kuljettaja siirtää katseensa ja humionsa niiden keskustelun tai viestien kuuntelun aikana pois liikenteestä. Ford kehittää edistyksellistä ”driver workload estimatoria” eli kuljettajan rasituksen mittaria, joka määrittää tulevaisuudessa sen, ottaako auto vastaan esimerkiksi puheluita.

Kyseessä on hyvin monimutkainen algoritmi, joka laskee auton erilaisten anturien antamia arvoja sekä kerää tietoa kuljettajan biometriasta. Erityisellä ohjauspyörällä ja turvavyöllä seurataan kuljettajan ruumiin lämpötilaa, sydämen lyöntitiheyttä ja hikoilua. Kaiken tämän perusteella arvioidaan liikennetilanteen vaatimaa keskittymistä. Laskelmaan liittyvät myös esimerkiksi ohjauspyörän asento ja kaasupolkimen painalluksen voimakkuus.

Näin saatujen tietojen summana auto arvioi esimerkiksi kuljettajan olevan lähdössä ohitukseen. Silloin koko tietojärjestelmä asetetaan ”do not disturb” -tilaan, jonka aikana ei oteta vastaan puheluita eikä muita tiedonantoja. Edistyksellinen järjestelmä on vasta kehityksen alkuvaiheessa, eikä ole odotettavissa tuotantoon vielä moneen vuoteen.