Tekniikan Maailman suurin vuosittainen testi on saatu päätökseen, ja yli kuukauden kestäneen urakan perusteella on löydetty parhaiten talviolosuhteisiin sopiva uutuus.


Ks. myös
Talviauto 2011: Talvista kisailua >>
Talviauto 2011 -testivideot >>
Talviauto 2011 -ennakko>>


Vuosittaisessa Talvivertailussa ovat mukana lähes kaikki edellisen vuoden uudet automallit. Tällä kertaa autot pyydettiin dieselmoottorilla ja käsivalintaisella vaihteistolla varustettuna. Dieseleiden lisäksi mukana oli myös kaksi hybridiuutuutta. Vaihteistopuolella poikkeuksena olivat Toyota, jota ei saa kuin automaattina ja BMW sekä Volkswagen (Sharan), joista valtaosa myydään automaattivaihteistolla varustettuna.

Talvitestissä mitataan monipuolisesti autojen ajettavuutta, lämmityslaitteen toimintaa, jarruja, talvella tarvittavia varusteita, polttoaineenkulutusta ja päästöjä. Testien ja mittausten perusteella nousee esiin monia mielenkiintoisia huomioita, joista tärkeimmät koskivat tänä vuonna dieseleiden moottorin ja lämmityslaitteen toimintaa.

Vaikka nykyaikaiset dieselmoottorit kuluttavat vähän polttoainetta, ei moottorista tulevan hukkalämmön määrä poikkea merkittävästi bensiinimoottoreista. Toisin sanoen dieselmoottoristen autojen ohjaamon hidas lämpiäminen ja alhainen lämpötila ei johdu hukkalämmön puutteesta, vaan lämmityslaitteen suunnittelusta. Toinen seikka on se, että lisälämmittimet nostavat kulutusta jopa 40 prosenttia, eikä niiden pakokaasupäästöjä puhdisteta millään tavalla.

Vuoden talviauto 2011 on Volvo S60 D3, jonka talviarvosana on 8,9. Volvosta todettiin, että sen lämpenemisen suhteen ei ole tehty kompromisseja, valot ovat kunnossa ja tukevakäytöksinen auto ohjautuu tarkasti kuljettajan toiveiden mukaan.

Vain kymmenyksen päähän jäi BMW 520dA Touring, mikä osoittaa, että loistavasti toimivan ajonvakautuksen auttamana takavetoinenkin voi olla hyvä talviauto. Kolmannen sijan jakoivat Audi A1 1,6 TDI, Saab 9-5 2,0 TTiD ja Toyota Auris 1,8 HSD.

Vertailun koko 32 sivun tietopaketti on luettavissa tänään 16.2. ilmestyneestä TM:n numerosta 4/2011.