Uusi hands free -laki kieltää kuljettajaa käyttämästä ajon aikana matkapuhelintaan siten, että hän pitää sitä kädessään. Päivittäin tienpäällä näkeekin mitä ihmeellisimpiä suorituksia. Joku yrittää puhua kännykkäänsä salaa. Joku toinen taas kamppailee vaihdekepin ympärille sotkeutuneen kuulokejohdon kanssa. Nappikuulokkeen tilalle on tarjolla muitakin ratkaisuja. Myynnissä on laaja valikoima hands free -laitteita, joilla matkapuhelimen käyttö autossa on huomattavasti mukavampaa. Parhaimmillaan yhteys puhelimeen käy Bluetoothin avulla ilman ainuttakaan johtoa.

Kerroimme uudesta hands free -laista ja sen sisällöstä tarkemmin Tekniikan Maailman numerossa 3/03. Vaikka lakia voi monilta osin pitää ratkaisuiltaan varsin kummallisena ja sen soveltaminen on äärimmäisen tulkinnanvaraista, joudumme silti sen kanssa elämään – halusimme sitten tai emme. Mikäli matkapuhelinta aikoo käyttää ajon aikana autossa, sille on vain hankittava kunnon varusteet.

Hands free -laki ei aseta itse laitteistoille juuri minkäänlaisia vaatimuksia. Pelkkä johdon päässä oleva nappikuuloke ja mikrofoni riittävät täyttämään lain kirjaimen. Mielestämme juuri tämä on lain pahin sudenkuoppa. On annettu ymmärtää, että autoilija noudattaa lakia, kunhan vain hankkii puhelimeensa hands free -nimikkeen alla kulkevan lisävarusteen.

Alan ammattilaiset suosittelevat ilman muuta kiinteästi autoon asennettavan hands free -sarjan hankkimista. Äänenlaatu on tällaisessa laitteistossa ihan omaa luokkaansa.Yleensä laitteen hankinnassa on kuitenkin menty juuri siitä, missä aita on matalin, ja haettu kaupasta halvin mahdollinen viritys. On sinänsä selvää, että ainoastaan satunnaisesti autossa matkapuhelintaan käyttävän tuskin kannattaa hankkia korvanappia kummempaa kädet vapaaksi jättävää laitetta. Kuuloke kannattaa mieluummin hankkia alan liikkeestä kuin halpahallista. Samalla voi silmäillä muitakin vaihtoehtoja.

Nykyisin on tarjolla huomattavasti parempiakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi pään yli tai korvalle ripustettavia sangallisia hands free -malleja. Hankkimalla langattoman Bluetooth-kuulokkeen ikävistä johdoistakin päästään eroon lopullisesti. Bluetooth-yhteydellä varustettu lisälaite on varmuudella yhteensopiva myös tulevien puhelinmallien kanssa.

Pyysimme muutamia matkapuhelin- sekä tarvikekauppaan erikoistuneita maahantuojia valitsemaan mielestään parhaimmat vaihtoehdot hands free -kuulokkeiksi. Mukana on sekä langallisia että langattomia Bluetooth-malleja. Käytimme testipuhelimina Nokian 6310i- ja 8310- sekä Panasonic GD87- ja Sony Ericsson T68i -malleja.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 5/03, s. 22-26)