Vaihtoehtoinen hoitomuoto on vaatinut espanjalaisen 55-vuotiaan naisen hengen. Tapauksesta kerrotaan vasta julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimus julkaistiin Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology -tiedejulkaisussa.

Espanjalaisnaisen kuolema tapahtui “apiterapeuttisen akupunktion” eli mehiläispistoshoidon seurauksena.

”Hoitomuodossa” käytetään eläviä mehiläisiä, jotka pakotetaan pistämään ihmistä akupunktiopisteisiin. Hoitomuoto on suosittua esimerkiksi Kiinassa ja Koreassa. Sen kerrotaan auttavan useisiin sairauksiin, kuten nivelreumaan ja syöpään.

Nainen oli käynyt ”terapiassa” kahden vuoden ajan noin kerran kuukaudessa. Tarkoitus oli parantaa hänen lihasheikkouttaan ja stressiään.

”Hoidon” aikana nainen sai allergisen reaktion. Hänen hengityksensä alkoi korista ja hän sai hengenahdistusta, minkä jälkeen nainen menetti nopeasti tajuntansa.

Vaikka potilas kuljetettiin sairaalaan ja hän sai välitöntä hoitoa – muun muassa antihistamiinia ja adrenaliinia – hän kuoli muutaman viikon kuluttua.

Toisin kuin voisi ajatella, allerginen reaktio voi hyvinkin tapahtua vasta kahden vuoden kuluttua altistuksen alkamisesta. Itse asiassa toistuva altistus jopa lisää allergisen reaktion todennäköisyyttä verrattuna väestön keskiarvoon.

”Mehiläisterapialla” ei ole havaittu olevan minkäänlaisia ainakaan tehokkaita parantavia vaikutuksia, mutta sen tiedetään aiheuttavan haittoja.

Esimerkiksi vuonna 2015 PLOS One -julkaisussa todettiin, että ”verrattuna tavalliseen suolaliuospistokseen, mehiläisakupunktio aiheuttaa 261 prosenttia kasvaneen haittavaikutusten riskin”.

Ja lisäksi vakavasta mehiläiskadosta johtuen mehiläisiä tarvittaisiin kipeästi pölyttämään kasveja. Niiden pyydystäminen kyseenalaisiin ”hoitomuotoihin” on siis tässäkin mielessä kyseenalaista.