Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailman numerossa 1/2017 >>

Lue myös:

Näin luet lamppujen pakkausmerkintöjä

Tällaiset ledivalot sopivat sinulle


Kun hehkulamput sammuivat historian hämäriin vuonna 2012, kapinoi kansa hamstraamalla vanhaa tekniikkaa sekä sadatteli viiveellä syttyviä energialamppukiekuroita, jotka sojottivat rumasti ulos valaisimesta.

Nykyään markkinoilla on niin laaja tarjonta lamppuja, että jokaiseen valaisimeen ja tarpeeseen löytyy varmasti toimiva ja sopiva.

Tekniikan kehitys ei kuitenkaan pysähdy, vaan uudistaa jatkuvasti kaupan valikoimia, ja kuluttajien pitäisi pysytellä kehityksen kintereillä. Monet ovatkin ottaneet uusimman lampputekniikan eli ledit avosylin vastaan.

Kyselykierros lamppuosastojen asiakkaiden parissa kuitenkin kertoo, että muutosvauhti on jättänyt osan kansasta kyydistä. Valikoima on valtava, mutta miten sieltä löytäisi sopivimman lampun omaan valaisimeen?

Ledinauha on lyönyt läpi suomalaisissa kodeissa. Ohutta nauhaa on helppo liimata ja muotoilla kohteisiin sopivaksi, kiinnitys sujuu teipillä.

Valintoja kehityksen kelkassa

Hehkulampuista muistuttavat toistaiseksi vielä laitelamput, kuten jääkaappi- ja uunilamput. Seuraavaksi sanotaan hyvästit halogeeneille. Verkkojännitteinen halogeenispotti poistui energiatehokkuutta korostavan EU-direktiivin voimalla markkinoilta viime syksynä, ympärisäteilevä halogeenilamppu säilyy markkinoilla 1.9.2018 asti.

”Ledien voittokulku jyrää vääjäämättä tieltään muita lampputyyppejä. Ledien hinnat ovat laskeneet, joten läpimurto on tapahtumassa ja isolta osin jo tapahtunut”, sanoo viestintäpäällikkö Suvi Salmela Motiva Oy:n Viestintä- ja neuvontayksiköstä.

Yksi ei kuitenkaan ole muuttunut: kohde ja käyttötarkoitus ovat lamppuvalinnan perustana.

Ennen kauppaan menoa on hyvä miettiä, tarvitaanko kohteessa yleis-, työ- vai tunnelmavaloa? Tuleeko lamppu sisälle vai ulos, kylmään tai kuumaan? Onko valo päällä melkein aina, toisinaan vai harvoin? Niksutellaanko valoa päälle tai pois taajaan? Käytetäänkö himmennintä? Minkä muotoinen lamppu ja kanta valaisimeen sopii?

”Lampun hankintahinta on vain osa valaistuksen kustannuksista. Mitä energiatehokkaampi lamppu, sitä edullisempi se on käytössä. Hinta näkyy yleensä muutenkin lampun ominaisuuksissa, kuten käyttöiässä tai valon laadussa, jotka voivat erota ostohinnaltaan kalliimman lampun ominaisuuksista.”

Jokaiseen käyttötarkoitukseen ja kohteeseen löytyy sopiva lamppu. Valon määrä eli luumen-arvo (lm) on lampun tärkein valintaperuste, myös värisävyllä on väliä. Hehkulamppuajan wattimääriä käytetään vielä opettelun apuna, kunnes lumenit painuvat mieliin.

Peruslampputyypit tutuiksi

Monessa kodissa yleisvalosta huolehtivat vielä toistaiseksi erikokoiset, -muotoiset ja -tehoiset energiansäästölamput, jotka ovat tekniikaltaan loisteputkilamppuja. Sisäänrakennetun liitäntälaitteensa ansiosta ne sopivat tavallisiin valaisimiin.

Energiansäästölampuilla (ESL) on useita heikkouksia: Useimmissa valon määrä kasvaa vähitellen, joten valo ei pysy esimerkiksi wc-käynnin vauhdissa. Riittävään luumen-arvoon kannattaa kiinnittää kaupassa huomiota, sillä valontuotto heikkenee käytön myötä. Jo uutena vähän valoa tuottava lamppu muuttuu vanhemmiten suorastaan hämäräksi.

Saunassa ESL ei toimi kunnolla. Vain harva malli toimii himmentimen kanssa. Eri valmistajien lamppujen kestävyydessä ja hinnoissa voi olla erittäin suuria eroja. Käyttöikä voi vaihdella 6 000–15 000 tunnin välillä.

Halogeenilamppuja on käytetty yleisvalaistuksessa sekä korostavassa kohde- ja sisustusvalaisussa rakenteisiin upotettuina sekä kiskoissa ja valaisimissa. Halogeeni pelittää myös saunassa ja himmennettävissä valaisimissa.

Halogeenin huonoimmat ominaisuudet ovat energiatehottomuus ja voimakas kuumeneminen. Niiden käyttöikä on 1 500–3 000 tuntia eli vain noin kaksi vuotta. Se on lyhyt aika ledeihin, energiansäästölamppuihin ja loisteputkiin verrattuna.

”Ledit ovat edistyneintä ja energia- tehokkainta valotekniikkaa. Ledilampun valo on häikäisemättä kirkas, heti syttyvä, ja sietää tiheää sytyttelyä ja sammuttelua. Senkin valo tosin himmenee lampun ikääntyessä, joten vielä riittää kehitettävää. Saunassa ledikin on kovilla, mikä näkyy käyttöiän lyhenemisenä, jos kuluttaja ei huomaa valita korkeaa lämpötilaa sietävää eli saunaan soveltuvaa vaihtoehtoa”, muistuttaa Salmela.

Markkinoilla on näppärän pieniä, paljon valoa tuottavia ja vähän energiaa kuluttavia ledejä liki kaikkiin käyttökohteisiin. Lamppujen käyttöikä kuitenkin vaihtelee paljon, joten asia kannattaa tarkistaa pakkauksesta. Parhaiden ledien käyttöikä on jopa 50 000 tuntia. Vertailun vuoksi: hehkulampun käyttöikä oli 1 000–1 500 tuntia. Käyttöikä näkyy usein tuotteen hinnassa.

Peruslampputyyppien lisäksi voidaan tarvita muutamia muita. Monimetallilamppuja käytetään kodeissa lähes yksinomaan ulkoalueiden tehokkaaseen valaisuun, kun ledit tai energiansäästölamput eivät riitä tuottamaan tarpeeksi valoa. Suuremmatkin tilukset saa valaistua esimerkiksi pylväsmalliseen valaisimeen asennetulla 70 watin monimetallilampulla, joka tuottaa valoa peräti 5 300 lumenia. Joissakin kodin laitteissa ja kohteissa tarvitaan erikoislamppuja. Niitä ovat uuni-, jääkaappi- ja pienoisjännitelamput (12 V) sekä erikoiskannoilla varustetut halogeenit ja ledit.

Verkkojännitteinen halogeenispotti poistui energiatehokkuutta korostavan EU-direktiivin voimalla markkinoilta syksyllä 2016, ympärisäteilevä halogeenilamppu säilyy markkinoilla 1.9.2018 asti.

Valotehoa etsimässä

Lampun tärkeimpänä valintakriteerinä pitäisi olla lampun tuottama valovirta eli luumen-arvo (lm), josta käytetään puhekielessä myös termiä ”valoteho”. Mitä isompi luumen-luku, sitä enemmän valoa lamppu tuottaa.

Hehkulamppua pidetään edelleen vertailukohtana uutta lamppua valittaessa. Valon määrän watista luumeniksi -vertailun voi kirjoittaa itselleen muistiin, kunnes luumenit alkavat painua mieleen: 75 W = 1050 lm, 60 W = 800 lm, 40 W = 470 lm ja 25 W = 250 lm.

Erilaisten lamppujen valovirtaa ei voi kuitenkaan enää vertailla wattien perusteella, sillä vertailu vie harhaan. Hehkulamppujen valovirta eli luumen (lm) oli aina lähes sama saman tehoisilla (W) lampuilla. Energiansäästölampuilla ja ledilampuilla tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi 11 watin energiansäästölampun valovirta voi olla 550–700 luumenia.

Kannattaa myös huomioida, että kohdelamppujen valovoimasta eli valon intensiteetistä kertoo yksikkö kandela (cd). Se on kohdevalon tuottaman valon säteilykulman ja luumen-arvon yhdessä aikaansaama valaistusteho. Asia on helppo ymmärtää, kun ajatellaan, että kohdelamppu kohdistaa valonsa yleisvaloa paljon pienemmälle alueelle. Vaikka kohdelampun tuottama valon määrä lumeneina on sama kuin yleisvalossa, valovoima kapealla alalla on suurempi kandeloina.

Kodin vanhat valaisimet eivät pysy kaikilta osin tekniikan kehityksen vauhdissa. Valaisimiin painetut vanhanmalliset maksimitehorajoitukset ovat menettäneet merkityksensä. Nykyään maksimitehorajoitus ei enää rajaa valovirtaa, sillä ledilamppujen tuottaman valon määrä on paljon hehkulamppuja suurempi. Jos valaisimessa lukee 60 watin tehorajaus, se tuotti ennen valoa noin 700 luumenia. Nyt 13 watin ledi tuottaa yli 1 000 luumenia.

Valaistusvoimakkuusarvo eli luksi (lx) on luku, josta annetaan suosituksia eri kodin tiloihin. Luku riippuu esimerkiksi lampun valovirrasta, valaisimen optisista ominaisuuksista ja etäisyydestä valaistavasta pinnasta.

Yksi luksi on valaistusvoimakkuus, jonka yhden luumenin valovirta antaa tasaisesti jakautuessaan yhden neliömetrin alalle (1 lx = 1 lm/m2). Keskipäivän auringossa on yli 100 000 lx, kuunvalossa alle 1 lx. Sisätilan valaistus saisi olla yli 100 lx.

Käytännössä luksit määrittelevät esimerkiksi sen, miten helposti lapsi näkee tehdä läksyjä tai kiireinen penkoo auton avaimet eteisen laatikon uumenista.

Lämmintä ja viileää valoa, selkeä pakkausmerkintä auttaa valitsemaan sopivan värisävyn oman maun ja kohteen mukaan.

Värilämpötilan vaikutukset tietoon

Suomalaisessa lampputiedotuksessa on näihin päiviin asti suositeltu kotien valaisuun lämpimiä sävyjä eli hyvin alhaista kelvin-lukemaa. Värisävyn valinta on kuitenkin paitsi makuasia, myös lujasti yhteydessä ihmisen vireystilaan.

2 700 K on huomattavan keltaista valoa, joka varsinkin yhdistyessään pieneen tehoon toimii paremmin tunnelmavalona kuin kodin työ- tai yleisvalona. Keltaisessa hämyvalossa voi olla väsyttävää toimia ja keskittyä.

Neutraali valon sävy eli lukema 4 000 K tuottaa jo sävyltään kirkkaampaa valoa. 5 000 K ja siitä eteenpäin vastaavat värisävyltään hyvin kirkasta ja kylmää keskipäivän aurinkoa. Yhä suuremmaksi kipuava kelvin-luku alkaa näkyä sinertävänä valona.

”Mieltymykset ovat muuttuneet ja suomalaiset ovat alkaneet suosia puhtaamman valkoista valoa. Valolla todellakin voidaan vaikuttaa vireystilaan. Yksi ledien eduista onkin suuri värilämpö- tilojen valikoima”, Suvi Salmela kertoo.

Älykkäimpien lamppujen ja valaisinten värilämpötilaa voi ohjailla vuorokauden ajan ja tilan käyttötarkoituksen mukaan. Kodin valaistus voidaan siis suunnitella ja toteuttaa harmonisesti ja toimivasti ilman, että perheen moniin eri käyttö- tarpeisiin ja eri vuorokaudenajan toimintoihin tarvittaisiin lukuisia valaisimia erilaisine lamppuineen. Sama lamppu voi palvella vireyttä ja levollisuutta. Väri- sävyä säätämällä on helppo kokeilla valon vaikutuksia ja omia mieltymyksiä.

”Uusia mahdollisuuksia opitaan tulevaisuudessa varmasti hyödyntämään yhä enemmän niin kotien kuin työpaikkojen tai esimerkiksi päiväkotien ja koulujen valaistuksessa”, kannustaa Salmela.

Ympärisäteilevässä ledilampussa on koristeellista hehkulampun henkeä.

Vastuullisesti kierrätykseen

Lamput ovat massakulutustavaraa, joten niiden käyttöiän päättymisen jälkeinen osoite on ratkaistava vastuullisesti. Käytöstä poistetut lamput viedään kierrätykseen ehjinä ja ilman pakkauksia.

Pienloistelamput eli energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät elohopeaa ja muita raskasmetalleja. Ne ovat ongelmajätteitä, jotka pitää kierrättää SER-keräyspisteisiin (sähkö- ja elektroniikkaromu) tai vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin.

Ledit eivät sisällä ongelmajätettä, mutta kuitenkin paljon elektroniikkaa, jota ei voi hävittää kotitalousjätteen mukana. Ne kierrätetään SER-pisteisiin tai lamppuja vastaanottaviin myymälöihin.

Käytetyt ledit, energiansäästölamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loisteputkilamput voi palauttaa maksutta myymälöihin, joiden valikoimissa on vastaavia lamppuja. Niitä ottavat vastaan vähintään 1 000 neliön kokoiset sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät päivittäistavarakaupat sekä vähintään 200-neliöiset niitä myyvät erikoisliikkeet.

Hehkulamput ja halogeenilamput eivät sisällä elohopeaa eivätkä kerättävää elektroniikkaa. Ne voidaan hävittää normaalin sekajätteen mukana.


TEKNIIKAN VERTAILU: Hehkulamppu, halogeeni, loisteputki ja ledilamppu

Hehkulamppu

Halogeeni

Energialamppu / loisteputki

Led-lamppu / led-valoputki

Tekniikka ja rakenne

Hehkulanka.

Hehkulanka halogeenia sisältävässä kuvussa.

Kaasupurkaus. Energialamppu on kantaan ja kuristimeen integroitu pieni loisteputki.

Valoa säteilevä puolijohde.

Yleisiä mallivaihtoehtoja

Kanta E14

Kanta E14, E27

Kanta E14, E27; putki T5/G5, T8/G13

Kanta E14, E27, GU10; putki T5/G5, T8/G13

Soveltuu parhaiten *

Uunit

Himmentimet, saunat

Yleisvalo, kasvivalo

Lähes kaikki kohteet

Ei yleensä sovellu *

Useimmat mallit poistuneet myynnistä

Ahtaat tilat lämmöntuoton takia. GU10 kohdelampun myynti loppunut, E14 ja E27 loppuvat v. 2018

Kuumat tilat, himmentimet, liiketunnistimissa hidas, valikoima kaupoissa on pienenemässä.

Erikoiskohde vaatii e rikoislampun, esim. himmennin vaatii himmenninledin, sauna saunaledin.

Värilämpö

Lämmin, noin 2700 kelviniä

Hehkulamppua neutraalimpi, noin 3000 kelviniä

Noin 2700 kelvinistä aina 10000 kelviniin

Lämpimästä valosta päivänvaloon, yleensä noin 2700–6500 kelviniä.

Kestoikä

1000–1500 tuntia

1500–3000 tuntia

6000–15000 tuntia

15000–50000 tuntia

Plussat

Kuuman- ja kylmänkesto

Monipuolisuus yhdellä lampulla eri olosuhteissa

Hankintahinta / valontuotto / energiankulutus -suhde

Monipuolisuus, kestoikä, suuri valikoima, pieni energiankulutus.

Miinukset

Lyhytikäinen, suuri energiankulutus

Lämmöntuotto, suuri energiankulutus

Hidas syttyminen, lämpötilavaatimukset.

Hankintahinta / valontuotto -suhde

* Monista lampputyypeistä on olemassa erilaisia versioita, esimerkiksi energiansäästölamppu saattaa olla vain sisäkäyttöön tarkoitettu. On olemassa myös joitakin himmenninkäyttöön sopivia energiansäästölamppuja.


Artikkelin kuvat: Timo-Pekka Aaltonen, Airam, Lampputieto.fi, Pixabay