Suomalainen autoteollisuus sai eilen illalla vahvistuksen, kun Valmet Automotive osti saksalaisen Karmannin avoautojen kattoliiketoiminnan.

Eilen illalla allekirjoitettu kauppa on vielä viimeistä sinettiä eli kilpailuviraston hyväksyntää vailla, mutta esteitä on tuskin odotettavissa. Metso-konsernin omistama Valmet Automotive vahvistuu merkittävästi, kun se osti saksalaisen Karmannin avoautojen kattoliiketoiminnan, mihin sisältyy tehtaat Saksassa ja Puolassa ja 700 työntekijää, jotka siirtyvät VA:n palvelukseen.

Karmann oli välillä konkurssitilassakin, mutta se on saanut jatkettua toimintaansa. Valmet Automotive oli itse asiassa yllätysnimi ostajaksi, sillä Karmannin oletettiin päätyvän itävaltalaisen Magnan syliin. Tehty kauppa on mukava näpäytys Itävallan suuntaan, sillä Magna nappasi Uudestakaupungista ensin avo-Saabin ja sitten Porsche-mallien tuotannon.

Kaupan avulla Valmet Automotive pääsee aimo askeleen lähemmäksi Karmannin asiakkaina olevia BMW/Miniä, Mercedes-Benziä, Renaultia ja Bentleytä. Tehty kauppa täydentää hyvin Valmet Automotiven avoauto-osaamista. Lisäksi siitä voi olla hyötyä sähköautotoiminnassa, mihin suomalaisyhtiössä uskotaan. Siihen kuuluvan Fisker Karman tuotanto alkaa vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä melkoisesti alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.