TEKNIIKAN kehitystä on vaikea ennustaa. Tekniikan Maailman perustamisvuonna 1953 osattiin tuskin arvata, kuinka huikea tilanne on 50 vuoden kuluttua. Kaikki odotukset ovat ylittyneet. Ihmiskunnan historiassa ei ole ollut yhtä vallankumouksellista ja yhtä nopeaa kehitysjaksoa.

Aikanaan ei esimerkiksi tiedetty, että tietokone, joka täytti koollaan kokonaisen huoneen ja maksoi miljoonia, mahtuisi joskus taskuun ja olisi lähes jokaisen ostettavissa – ja kaiken lisäksi se olisi esikuvaansa vielä paljon suorituskykyisempi. Hyvin vaikea oli myös hitaiden käsivälitteisten puhelinkeskusten aikana nähdä, että jonain päivänä voi naurettavan pienellä matkapuhelimella soittaa hetkessä mistä tahansa jokseenkin minne tahansa maapallolla, ja että tarvittaessa puhetta voi höystää myös kuvaviestein.

Mikä on kehitys tästä eteenpäin? Sitä ei kukaan tiedä, mutta arvauksia voi aina heittää peliin. Todennäköisesti vauhti vain kiihtyy.

Leimaa-antavaa kehitykselle tulee olemaan tietotekniikan ja keinoälyn tunkeutuminen kaikkialle, mahdollisesti meihin itseemmekin. Kaikki laitteet ja toiminnot, joita on ympärillämme ja joita käytämme, ovat automaattisesti ohjattuja. Se helpottaa elämistä, mutta samalla syntyy vaara, että tulemme tekniikasta liian riippuvaisiksi ja sen myötä monessa suhteessa entistä osaamattomimmiksi. Tällaisen kehityksen torjuminen on lähiajan suurimpia haasteita.

Tietyiltä osin maailma ei ole paljoakaan muuttunut. Painetut lehdet ovat esimerkiksi säilyttäneet hyvin asemansa.

Runsas vuosikymmen sitten, kun maailmanlaajuinen televisiotoiminta oli hurjassa kasvussa, internet otti alkuaskeliaan ja tietotekniikan kehittyminen oli päässyt hyvään vauhtiin, julistettiin yleisesti painetun sanan loppua. Se oli ennenaikaista.

Nyt tiedetään, että paperia kulutetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja lehtien myynti on vain kiihtynyt. Kehitys ei välttämättä ole kuitenkaan loputon, ja ns. printtimedia on valmistautunut alan mahdolliseen laskukauteen kehittämällä voimakkaasti sähköisiä versioitaan. Se on valmis uuteen jakelutekniikkaan heti, kun aika ja lukijat ovat siihen kypsiä.

Tekniikan Maailmalla menee hyvin

TUORE lukijatutkimus ja uusin levikintarkastus kertovat, että Tekniikan Maailmalla menee juhlavuotenaan hyvin. Lehdellä on keskimäärin 756 000 lukijaa (KMT 2002) ja sen levikki – myytyjen lehtien numerokohtainen keskiarvo – on 142 653 kappaletta. Luvut ovat Suomen kokoisessa maassa tekniselle julkaisulle erinomaiset, ja siitä koko toimituksemme kiittää nöyrästi uskollisia lukijoitaan.

Tässä numerossa TM 7/2003 kerrotaan poikkeuksellisen paljon lehdestä itsestään, sen tekijöistä ja heidän taustoistaan. Tällainen ei yleensä ole kuulunut linjaan, mutta sallittakoon se juhlan kunniaksi tämän kerran, varsinkin kun asiaa aika usein kysellään.

MM

(Pääkirjoitus TM 7/2003, s. 9)