Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. Tekniikan Maailman toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.


”Leipää avaruuteen” (TM 18/2017) -jutusta tuli mieleen ”hölmö” kysymys. Vaan eivätpä työkaveritkaan tienneet tai ole tulleet ajatelleeksi…

Kaikki me olemme nähneet Apollo-lentojen astronauttien palaavan Maahan kapseleissa. Miten Kansainvälisen avaruusasema ISS:n miehistö palaa Maahan tänä päivänä? Ei heidän maahanpaluuta ainakaan näytetä koskaan – vain laukaisuja.

-Jan R.

Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) astronauttien paluusta Maahan uutisoidaan kotimaan mediassa harvoin, joten kysymyksesi on mietityttänyt varmasti monia muitakin.

Itse asiassa avaruusaseman miehistö palaa takaisin Maahan hyvin pitkälti samaan tapaan kuin Apollo-ohjelman astronautit 1970-luvulla.

Yhdysvaltain avaruussukkulaohjelman päätyttyä vuonna 2011 Kansainvälisen avaruusaseman miehistönkuljettamisessa on käytetty venäläisiä Sojuz-avaruusaluksia.

ISS:n miehistön kooksi on vakiintunut 2010-luvulla 6. Sojuz-avaruusalukset ovat kolmipaikkaisia, joten koko avaruusaluksen miehistöä ei ole mahdollista lennättää kotiin kerralla. Puolet avaruusaseman miehistöstä vaihtuu kolmen kuukauden välein aiemman retkikunnan viimeisten jäsenten poistuessa ja uuden kolmen hengen miehistön saapuessa uudella Sojuz-aluksella.

Käytännössä jokainen avaruusasemalle lähtevä osallistuu vajaan puolen vuoden pituisella komennuksellaan siis kahteen eri retkikuntaan.

Sojuz TMA-19M -aluksen laskeutumismoduuli toi vuonna 2016 takaisin Maahan ISS:N retkikunta 47:n jäsenet Tim Kopran (Nasa), Tim Peaken (Esa) ja Yuri Malenchenko (Roskosmos). (NASA/Bill Ingalls)

Kansainvälisestä avaruusasemasta irtautunut Sojuz-alus koostuu kolmesta osasta: kiertoratamoduulista, huoltomoduulista ja laskeutumismoduulista.

Moduulit irtoavat toisistaan noin 140 kilometrin korkeudessa ja vain laskeutumismoduuli palaa maahan turvallisesti. Kaksi muuta moduulia palavat ilmakehässä.

Sojuzin laskeutumismoduuli on varustettu lämpökilvellä, joka suojaa miehistöä moduulin pudotessa ilmakehän läpi. Moduulin putoamista hidastavat ensin pienemmät jarruvarjot ja lopulta suuri päävarjo, joka aukeaa 8,5 kilometrin korkeudessa. Juuri ennen maakosketusta lämpökilven taakse sijoitetut jarruraketit aktivoituvat varmistaen turvallisen laskeutumisen.

ISS:n miehistön matka Maahan kestää noin 3,5 tuntia. Pääasiassa laskeutumismoduulit koskettavat maata lähellä Baikonurin avaruuskeskusta Kazakstanissa.

Sojuz-avaruusaluksia ei ole suunniteltu rahdin kuljettamiseen. Avaruusaseman huoltokuljetuksista vastaa SpaceX:n miehittämätön ja uudelleenkäytettävä Dragon-alus.

Aiheesta lisää Nasan kotisivuilla. Euroopan avaruusjärjestö on julkaissut ISS:n miehistön paluusta myös 20-minuuttisen dokumentin, jonka voit katsoa alta:

Joonas Gustavsson


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.