Digikuvauksen ja tietotekniikan myötä yhä useampia näppäilijöitä kiinnostaa tulostaa kuvansa itse. Mustesuihkuperiaatteella toimivien laitteiden hinta on laskenut siedettäväksi, eivätkä niiden kyvyt rajoitu valokuvien tulostamiseen.

* Canon Bubble Jet i560 * Epson Stylus Photo 830U * HP Photosmart 7660 * Lexmark P707

Valokuvavedosten tuottaminen ei koskaan ole ollut näin helppoa: kun kuva näpätään digikameralla ja tulostetaan saman tien paperille näyttävän kokoisena, palkintona on välitön onnistumisen tunne. Vaikka valtaosa kuvista teetettäisiinkin kuvavalmistamossa, omia kuviaan on mukava tulostaa eri versioina ja jalostaa niitä edelleen. Koska tietokone vaatii aina seurakseen jonkinlaisen tulostimen, ei ole mitään syytä miksei se saman tien voisi tuottaa valokuvajälkeä. Niinpä kokosimme vertailuun edustavan joukon valokuvatulostimia hintaluokassa 120 – 220 euroa.

Värimustesuihkutulostimet voidaan jakaa karkeasti ottaen kolmeen ryhmään: halpoihin peruslaitteisiin, keskihintaisiin valokuvakelpoisiin tulostimiin sekä yrityksille ja ammattilaisille sopiviin malleihin.

Alle sadan euron luokassa saadaan aikaan tekstiä, grafiikkaa ja etäisesti kelvollisia valokuvia, mutta varsinaisesta valokuvalaadusta ei vielä voi puhua. Keskihintaiset, 100–300 euron mustetulostimet tarjoavat jo kunnollista jälkeä yhdistettynä kohtalaiseen nopeuteen. Usein niissä on myös lisäominaisuuksia, kuten kattavammat liitännät tai muistikortinlukija. Kalleimmat mustetulostimet suunnataan ammattilaisille, ja niiden 400– 600 euron hintalappu karkottaa syystäkin suuren osan kotinäppäilijöistä.

Kotiin suunnitelluissa tulostimissa, kuten vertailemissamme laitteissa, käytetään yleensä joko neljää tai kuutta väriä. Joissakin tulostimissa tyydytään normaalitilanteessa neljään väriin, ja kuusi väriä otetaan käyttöön vain silloin, kun tarvitaan valokuvalaatua.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulostimessa on tavallisesti musta väripatruuna sekä kolme erillistä väriä tai mustan ja kolmiväripatruunan yhdistelmä. Valokuvia tulostettaessa musta korvataan erityisellä valokuvapatruunalla, jossa on hennon sinivihreän ja purppuran ohella myös musta väri.

Tulostimesta poistettava patruuna pitää säilöä huolellisesti, jottei se kuivuisi. Vertailun laitteista Canon käyttää jatkuvasti neljää väriä, Epson jatkuvasti kuutta ja HP sekä Lexmark tulostustavasta riippuen joko neljää tai kuutta väriä.

Valokuvatulostaminen vaatii paljon paitsi laitteelta, myös sen toimintaa ohjaavalta ajuriohjelmistolta. Uskottavan väri- ja sävytoiston aikaansaamisen edellytyksenä on hienosäätöinen ja tarkka rasterointitekniikka, jolla värien ja liukusävyjen toistosta saadaan mahdollisimman luonnollinen. Vertailulaitteiden suurimmaksi teoreettiseksi tulostustarkkuudeksi ilmoitetaan jopa yli 5 000 pistettä tuumalle. Teoriassa tällainen tarkkuus on helppo saavuttaa varsinkin paperin pystysuunnassa eli siinä suunnassa, jossa tulostimen koneisto kuljettaa paperia eteenpäin.

Vertailun hyvin menestynyt kolmikko, Canon, Epson ja HP, ovat kaikki erinomaisia valokuvatulostimia. Laitteiden välillä on toki eroja tarkkuuden, yleisen laadun sekä nopeuden ja taloudellisuuden suhteen. Kokonaisuutena kuitenkin mikä tahansa näistä kolmesta soveltuu valokuvien tulostamiseen.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon ja Jukka Tikkasen artikkelista TM 15/03, s. 34-40)