Intia on perunut suunnitelmiaan rakentaa uusia hiilivoimaloita, koska aurinkoenergian hinta on ollut ”vapaassa pudotuksessa” ja tehnyt aurinkoenergiasta jopa edullisemman vaihtoehdon.

Brittilehti Independent kirjoittaa, että Intia on perunut suunnitelmia rakentaa uusia hiilivoimaloita, joiden teho olisi yhteensä 14 gigawattia. Tämä vastaa esimerkiksi kaikkien Isossa-Britanniassa toimivien hiilivoimaloiden tehoa.

Analyytikko Tim Buckley on arvioinut, että yksin tässä kuussa on peruttu 13,7 gigawatin edestä hiilivoimaprojekteja, koska aurinkoenergian hinta on laskenut niin paljon.

The Independent kirjoittaa, että viime vuoden alussa suomalaisyhtiö Fortum, joka on viime vuosina investoinut Intian aurinkoenergiamarkkinoille, lupasi tuottaa aurinkoenergiaa Rajasthanissa ennätysalhaisella tariffilla eli takuuhinnalla, 4,34 rupiaa kilowattituntia kohti (0,06 euroa).

Tuohon aikaan analyytikot arvioivat, että hinta ei voi tuosta enää laskea. Aivan äskettäibn uudessa huutokaupassa 500 megawatin aurinkovoimala lupasi lähes puolet alhaisemman eli 2,44 rupian tariffin. Samaan aikaan ison hiilivoimalan tarjoama tukkuhinta on lähes kolmanneksen korkeampi eli 3,2 rupiaa.

”Ensimmäistä kertaa aurinkoenergia on hiiltä halvempaa Intiassa”, Buckley sanoo Independent-lehdessä.

”Tämän vaikutukset globaalien energiamarkkinoiden muutokseen ovat valtavat.”

Aurinkoenergian laskevat hinnat tekee uusien hiilivoimaloiden rakentamisesta kannattamatonta, mutta se myös tekee olemassaolevien voimaloiden toiminnasta vaikeaa, hän arvioi.