Monen vuoden tauon jälkeen viime vuonna Suomessa myytiin kaksi Lada 4×4 Urbania. Malli muuttuu nyt entistä houkuttelevammaksi, kun lyhyen kolmeovisen mallin rinnalle tulee pitkä viisiovinen.

Pirkkalassa toimivan Ladaa maahantuovan Super-Motor Oy:n listalla on kaksi Lada 4×4 -mallia, joista Urban on hinnoiteltu ja maksaa 18 999 euroa.

Viisiovinen malli on 4,24 metriä pitkä eli 60 senttiä tuttua ”Nivaa” pidempi. Jatkeen myötä autoon tulevat leveät takaovet, ja niin takaistuintilat kuin tavaratila ovat aivan toista luokkaa kuin lyhyessä mallissa. Tavaratilaa on lyhyessä VDA-normin mukaisesti 263–504 litraa ja pitkässä 440–780 litraa.

Tekniikassa ei kahden mallin välillä ole eroa. Kummassakin on 1,7-litrainen vapaasti hengittävä bensiinimoottori, joka kehittää 61 kilowattia ja 129 Nm. Viisivaihteisella käsivalintaisella vaihteistolla varustetun nelivetoisen auton suorituskyky on kauniisti sanoen maltillinen. Huippunopeudeksi luvataan 137 km/h ja kiihdytys nollasta sataan vie aikaa 19 sekuntia. Yhdistetty kulutus on kahdeksan litraa sadalla ja sen mukainen hiilidioksidipäästö 216 g/km.

Saksassa Urban-varusteinen pitkä Lada 4×4 on 2 300 euroa kalliimpi. Suomessa autoveron vaikutuksella höystettynä se tarkoittaa, että pitkä ”Nivan” hinta kipuaa 22 000 euron pahemmalle puolelle. Emme ole saaneet Super-Motor Oy:ltä vahvistusta, tuleeko pitkä Lada 4×4 täydentämään Suomen mallistoa.