Auton pysäköiminen ahtaisiin väleihin etenkin ruuhkatilanteissa ei ole herkkuhommaa kenellekään. Tietyissä automalleissa etäisyyden arvioiminen taaksepäin voi tuottaa ongelmia kokeneemmallekin kuljettajalle. Ultraäänisensoreihin perustuva Gemel GMP 4 -peruutustutka mittaa etäisyyttä takana olevaan esteeseen ja varoittaa ajoissa välimatkan käydessä liian kriittiseksi.

Peruutustutka on mainio lisävaruste etenkin sellaisiin autoihin, joissa näkyvyys taaksepäin on puutteellinen. Monissa automalleissa myös etäisyyden arvioiminen on vaikeaa.

Italialaisen Gemelin valmistama GMP 4 -peruutustutka koostuu pienestä, auton tavaratilaan sijoitettavasta keskusyksiköstä, takapuskuriin asennettavista 2-4 ultraäänisensorista ja erillisestä, auton takaikkunaan liimattavasta LED-valonäytöllä varustetusta summerista. Gemel GMP 4 -peruutustutkan käyttö peruutustilanteessa ei edellytä kuljettajalta yhtään ylimääräistä liikettä tai nappien painelua.

Kokeilumme mukaan Gemelin peruutustutka tunnistaa luotettavasti takana olevan auton puskurin lisäksi myös betoniporsaat ja metalliset pystytolpat. Ainakin koeajoalustana toimineen Mercedeksen uskalsi työntää niin lähelle takana olevaa tolppaa, että se sisältä katsoen näytti olevan jo lähes kiinni puskurissa.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen artikkelista TM 3/02, s. 67)