Yhdysvalloissa on kehitetty uudenlainen kuivausrumpu, joka kuivattaa vaatteita paljon nykyisiä kuivausrumpuja nopeammin.

BBC kertoo, että Yhdysvalloissa Oak Ridge National Laboratoryssa kehitetty kuivausrumpu käyttää vaatteiden kuivaamiseen ultraääniaaltoja lämmön sijasta. Kehitystyössä on ollut mukana myös General Electric.

Uudella keinolla vaatteiden kuivaaminen onnistuu jopa puolet lyhyemmässä ajassa, ja se käyttää 70 prosenttia vähemmän energiaa kuin nykyiset kuivauskoneet.

Tekniikka pohjautuu siihen, että kuivausrummun sisäpinnalla on pieniä pietsosähköisiä muuntajia, jotka muuttavat sähköä värinäksi. Värinä on niin korkeataajuuista, että se pystyy irrottamaan vettä vaatteista ja muuttamaan sen kylmäksi vesihöyryksi.

Sieltä vesi johdetaan rummun ulkokehälle, mistä se puolestaan valutetaan keräysastiaan.

Hanketta on tukenut Yhdysvaltain energiaministeriö. Sen mukaan tavallisesti kuivausrummussa vaatteiden kuivaamiseen menee 50 minuuttia, mutta uusi prototyyppimalli kuivattaa samanlaisen määrän vaatteita 20 minuutissa.

Ultraäänien käyttämiseen kuivattamiseen lämmön sijasta sisältyy kaksi etua: vaatteet eivät kutistu ja nukkaa tulee vähemmän, BBC kertoo.

Tiedossa ei ole, milloin tällaisia kuivausrumpuja on tulossa markkinoilla. Energiaministeriö kuitenkin ennakoi, että kun teknologia on nyt keksitty, General Electricin kaltaiset yhtiöt voivat tuoda sen markkinoille. Kaupalliseen tuotantoon voi kuitenkin kestää vielä jopa viisi voutta.