Tokion yliopistosta alkunsa saanut japanilainen yhtiö Mujin on kehittämässä täysin robotisoitua varastoa. Uutiskanava CNBC:n mukaan yhtiö esitteli robottivaraston prototyyppiä äskettäin teknologianäytöksessä Tokiossa.

Yhtiön tavoitteena on kehittää täysin automatisoitu varasto, jossa ei ole lainkaan työntekijöitä.

Työnäytteessä pitkä robottikäsi kurotti täysikokoiseen laivakonttiin, josta se nosteli laatikoita. Robotti liikkui edestakaisin alustalla. Työ korvasi normaalisti varastotyöntekijöiden trukeilla tekemää työtä.

Uutisen mukaan yhtön tavoitteena on päästä johtavaksi automatisoitujen logistiikkaprosessien kehittäjäksi. Yhtiön asiakkaalla JD.com:lla on Kiinassa Mujinin roboteilla toimiva varasto 40 000 neliömetrin varasto. Yhtiö tähtää Yhdysvaltain markkinoille.

CNBC:n mukaan Mujin tuottaa robottivalvojia ja kameralaitteistoja, jotka yhdistetään valmiisiin teollisuusrobottikäsiin. Keskeistä ovat noin salkunkokoiset valvontalaitteet. Niistä yksi on liikkeensuunnittelua ja toinen näkemistä varten. Näillä voidaan ohjata minkä tahansa valmistajan robotteja.

Yhtiön nettisivujen mukaan tavoitteena on tehdä ”robotteja kaikille”.

Suomalaiskuluttajille näkyvimpiä varastorobotteja ovat apteekkirobotit, jotka noutavat lääkkeet varastohyllyistä. Tosin niidenkin työstä havaitsee lähinnä sen, että farmaseutit eivät enää hae lääkkeitä vetolaatikoista. Tekniikan Maailma on kertonut apteekkien varastoroboteista.

Apteekkariliiton jäsenyrityksistä oli viime vuonna joka neljännellä varastorobotti eli 140:ssa suomalaisapteekissa varastoa hoiti robotti. Näin kertoi liiton lehti Apteekkari viime vuoden kesäkuussa.