Älykkyydestään tunnetut uudenkaledonianvarikset ovat jälleen edistyneet työkalujen tuunaamisessa. Tällä kertaa ne ovat onnistuneet rakentamaan ulottumistyökalun, joka sisältää kaksi osaa tai enemmän. Osat itsessään eivät ole kovin käytännöllisiä kaluja. Lintua ei harjoitettu puuhaan.

Tämä kohottaa uudenkaledonianvaristen älykkyysrankingia lähemmäs ihmisiä ja ihmisapinoita.

Tutkijat Oxfordin yliopistosta Iso-Britanniasta ja Max Plack -instituutista Saksasta ovat havainnoineet lintujen ulottumistyökalujen valmistusta sekä laboratoriossa että viidakossa.

Uudenkaledonianvarikset yltävät suoritukseen, joka edellyttää suunnittelua. Linnun on edeltä hahmotettava, mitä se tarvitsisi, jotta se voisi ulottua laatikossa olevaan ruokapalaan. Tällainen ei ole edes pienelle lapselle mahdollista, koska se edellyttää uuden ja ennennäkemättömän kuvittelemista.

Uudenkaledoniavarikset rakensivat käteviä jatkoputkia ulottuakseen rasiassa olevaan ruokapalaan.

”On mahdollista, että ne käyttävät jonkinlaista ongelman virtuaalista simulointia. Ikään kuin erilaiset mahdolliset toimet olisivat testattu niiden aivoissa ennen kuin ne keksivät toimivan ratkaisun. Samanlaisia prosesseja mallinnetaan tekoälyllä ja toteutetaan roboteilla, jotta ymmärrettäisiin paremmin eläimiä. Lisäksi pyritään keksimään keinoja rakentaa koneita, jotka pystyisivät autonomiseen, luovaan uusien ongelmien ratkaisuun”, kuvaa Alex Kacelnik Oxfordin yliopiston eläintieteen laitokselta tiedotteessa.

Aiheesta on julkaistu tutkimus lehdessä Scientific Reports. Oxfordin yliopisto on tiedottanut aiheesta.