Sormenjälkien varastaminen voi uuden teknologian avulla olla yllättävän helppoa, sanoo tutkijaryhmä Japanin Institute of Informaticsissä (NII) uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tutkijaryhmä varoittaa, että sormenjäljet on mahdollista varastaa jopa ihmiseltä, joka vain väläyttää ”rauhanmerkkiä” etu- ja keskisormella.

Sormenjälkitunnistusteknologia on yleistynyt viime vuosina nopeasti muun muassa älypuhelimissa ja tietokoneissa. Sormenjälkiä on perinteisesti pidetty vaikeana väärentää, mutta uusi teknologia ja tarkemmat kamerat saattavat muuttaa tilanteen, tutkijat varoittavat.

NII:n tutkijat onnistuivat kopioimaan sormenjälkiä valokuvista, jotka oli otettu digitaalikameralla kolmen metrin päässä ihmisestä.

”Näyttämällä rauhanmerkin kameran edessä sormenjäljet voivat tulla laajasti saataville”, sanoo NII:n tutkija Isao Echizen Sankei Shimbun -sanomalehdessä.

Sormenjälkien tunnistus ei edes vaadi mitään erityisen kehittynyttä teknologiaa, tutkijat toteavat.

NII sanoo kehittäneensä läpinäkyvän kalvon, jonka voi kiinnittää sormenpäihin identiteettivarkauksien estämiseksi. Tämä kalvo ei ole kuitenkaan valmis kaupalliseen tuotantoon vielä kahteen vuoteen.