Vauvojen nauru muistuttaa enemmän simpanssien kuin aikuisen ihmisen naurua, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Oletko huomannut, että aikuista alkaa hirvittää tukehtumisvaara, kun vauva nauraa sekä sisään- että uloshengittäessään? Ei hätää, kyseessä on aivan normaali ilmiö. Niin nauravat simpanssitkin.

Tähän tulokseen on tullut Amsterdamin yliopiston psykologi ja apulaisprofessori Disa Sauter. Hän esitteli tutkimuksen tuloksia tällä viikolla Kanadassa järjestetyssä Acoustical Society of America –kokouksessa. Aiheesta uutisoi ScienceDaily.

Tutkimusryhmä keräsi 44 vauvan naurua kuvaavia videoita netistä. Vauvat olivat videoissa 3–18 kuukauden ikäisiä ja jossain leikkisässä vuorovaikutustilanteessa. Tämänikäisten vauvojen nauru syntyy kehon vuorovaikutuksesta, kuten kutittamisesta. Vasta myöhemmällä iällä nauru liittyy sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Sama on havaittu simpansseilla.

Lähinnä psykologian opiskelijoista koostunut 102 henkilön havaintoryhmä katseli vauvojen nauruvideoita. Heidän tehtävänään oli havainnoida, nauroiko vauva ulos- vai sisäänhengityksellä.

Tutkijoiden mukaan kaikista nuorimmat vauvat nauroivat useimmin sekä sisään- että uloshengityksellä. Näin nauravat myös kädelliset, kuten simpanssit.

Koska materiaalin arviointiryhmä koostuu lähinnä opiskelijoista, tuloksia on tarkoitus viedä vielä foneetikon eli ääniopin asiantuntijan arvioitavaksi. Oletus tässä vaiheessa on, että nauraminen sisäänhengittäessä jää pois, kun lapsi oppii puhumaan oppiessaan kontrolloimaan ääntään.