Tutkijat ovat löytäneet Meksikosta Jukatanin niemimaalta 13 000 vanhoja luita, jotka saattavat muun muassa paljastaa uusia tietoja siitä, miten ihmiset alunperin tulivat Amerikkaan.

Löytö tehtiin kuuluisasta ’Hoyo Negro’- eli ’Musta aukko’-nimeä kantavasta luolasta, jota ihmiset ja eläimet ovat käyttäneet kulkemiseen viimeisen jääkauden aikana.

Monet matkaajat kuitenkin kuolivat sittemmin tulvineeseen luolaan, minkä vuoksi sinne on jäänyt paljon arvokkaita luita ja muita jäänteitä löydettäväksi.

Hoyo Negron seinämien luolia sukeltajien lamppujen valaisemina.

Viime jääkaudella veden pinta oli paljon nykyistä alempana, minkä ansiosta luolassa oli mahdollista kulkea silloin.

Society of Vertebrate Paleontology kertoo tiedotteessaan, että sukeltajat ovat löytäneet luolasta monia erilaisia luita pleistoseenilta, joka alkoi noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi noin 11 500 vuotta sitten viimeisen jääkauden loppuessa.

Tutkijat löysivät muun muassa kolme eri jättiläislaiskiaislajia, joista yksi on ilmeisesti aiemmin täysin tuntematon eläinlaji. Löytöjen seassa oli myös muun muassa tylppäkuonokarhuja, puumia, sapelihammaskissoja, elefanteille sukua olevia gomphotheriidaeita sekä tapiireja.

Näiden jättieläinten lisäksi tutkijat ovat löytäneet luolasta varhaisen ihmisen luurangon.

Sukeltaja ihmiskallon kanssa Hoyo Negro -luolassa.

”Tämä edustaa vanhinta ja täydellisintä varhaista ihmisen luurankoa Amerikassa, ja hän eli samaan aikaan monien suurkokoisten maaeläinten kanssa”, sanoo tiedotteessa päätutkija Blaine Schubert.

Vuonna 2007 löytynelle luurangolle on annettu nimeksi Naia, ja hän oli kuollessaan 15–16-vuotias noin 13 000 vuotta sitten. Naia oli noin 1,5-metrinen ja painoi noin 50 kiloa, kertoo aiemmin tänä vuonna julkaistu tutkimus.

Tyttö oli luultavasti luolassa etsimässä vettä, tutkijat arvioivat. Hän oli luultavasti ollut myös raskaana. Löytö antaa lisävalaistusta siihen, miten ja milloin ihmiset ovat asettuneet Amerikkaan.