Venäjä suunnittelee ”robonauttien” lähettämistä Kansainväliselle avaruusasemalle ensi vuonna, uutisoi Defense One -sivusto.

FEDOR eli Final Experimental Demonstration Object Research -robotteja on koulutettu pelastus- sekä taistelutehtäviin. Ne suoriutuvat monista yksinkertaisista tehtävistä, kuten sähkötyökalujen käytöstä ja tavaroiden siirtelystä.

”Fedor-robotit on alun alkaen suunniteltu avaruusprojekteja silmälläpitäen. Ne ovat monikäyttöisiä robotteja, jotka soveltuvat vaikeisiin tehtäviin avaruudessa tai muissa vaarallisissa ympäristöissä”, Venäjä-tutkija Sam Bendett kertoo Defense Onelle.

Venäjän tietotoimisto Ria Novostin mukaan humanoidiparivaljakko saatetaan lähettää Kansainväliselle avaruusasemalle jo ensi vuoden elokuussa. ISS:llä testattaisiin robottien kykyä suoritua avaruusaseman yksinkertaisista, toistuvista ja erityisesti ihmisille vaarallisista tehtävistä.

 

Fedor-robotit eivät ole ensimmäiset ISS:llä nähdyt robotit, mutta ne ovat ensimmäisiä, mitä tulee niiden toimitustapaan. Siinä missä aiemmat robotit on toimitettu avaruusasemalle muun rahdin mukana, suunnittelee Venäjä ”robonauttien” lähettämistä asemalle muutoin miehittämättömässä Sojuz-sukkulassa.

Venäjän valtiollisen median mukaan tempauksessa on lähinnä kyse ”hyvästä pr:stä”. Vielä tässä vaiheessa robotit eivät siis varasta astronauttien työpaikkoja avaruusasemalla.

Projektin perimmäinen tarkoitus on kehittää robottiteknologiaa, jotta ne voisivat tulevaisuudessa auttaa esimerkiksi Kuuaseman rakentamisessa ja ylläpidossa.

Alla olevalla videolla esitellään Fedor-robottien kykyjä: