Venäjä on testannut lyhyen kantaman ballistisen Iskander-M-ohjuksen päivitettyä versiota sotaharjoituksissa Tadžikistanissa.

Venäjän asevoimien keskisen sotilaspiirin puhemies Yaroslav Roschupkin kertoo uutistoimisto TASSille, että ohjus osui 130 kilometrin päässä sijaitsevaan maaliinsa kymmenen metrin tarkkuudella.

Roschupkinin mukaan testi vahvisti, että ohjus on näkymätön tutka- ja muille havaintolaitteille. Kyseessä oli kolmas Iskander-M:llä tehty testi Tadžikistanissa.

Uutistoimisto Sputnikin analyytikko ylisti toukokuussa suoritettua ohjuskoetta ”jymymenestykseksi” ja vertasi ohjuksen tarkkuutta koruvalmistajan tarkkuuteen.

Iskander-M:n kantamaksi on ilmoitettu 50–500 kilometriä. Näin ollen se ei riko vuonna 1987 Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä solmittua keskimatkan ydinasevoimasopimusta, jossa sovittiin kantamaltaan 500–5000 kilometrin maasta laukaistavien ohjusten eliminoinnista.

Ohjus nousee 50 kilometrin korkeuteen, jonka jälkeen sen kärki irtoaa rakettiosasta ja putoaa lähes pystysuoraan kohteeseensa. Ohjuksen kärki painaa 635 kiloa ja se voidaan varustaa myös ydinaseella.

Iskander-M:n päivitetyn version uskotaan valmistuvan vuoden 2020 jälkeen.