Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maaliskuun alussa linjapuheen, jonka pääpaino oli maan kehittämissä uusissa ydinasejärjestelmissä.

Putinin mukaan venäläiset insinöörit ovat kehittäneet täysin uudenlaisia ydinasejärjestelmiä, kuten ydinvoimalla toimivia risteilyohjuksia ja jopa 20-kertaisella äänennopeudella etenevän ”meteoriitin tavoin iskevän” Avantgard-järjestelmän.

Avantgard-ohjukset eivät ole perinteisiä ballistisia ohjuksia. Niiden lentorata on täysin muunneltavissa ja ne pystyvät Putinin sanojen mukaan kiertämään ohjuspuolustusjärjestelmiä ja muuttamaan korkeuttaan. Ohjukset voidaan varustaa ainakin 150 kilotonnin tai jopa yhden megatonnin ydinkärjellä tai perinteisillä ohjuskärjillä.

”Venäjä on kehittänyt Avantgard-järjestelmää ainakin vuodesta 2004.”

Venäjä ei kuitenkaan ole toistaiseksi todistanut ohjuksiensa olemassaoloa. Puheen aikana ohjuksista nähtiin vain tietokonesimulaatioita. Amerikkalaisasiantuntijat ovatkin kyseenalaistaneet Putinin väitteet järjestelmien kehitysasteesta ja tämänhetkisestä toimintakyvystä.

Venäjän puolustusministeri Yuriy Borisov kuitenkin vakuuttaa maan puolustusministeriön Krasnaya Zvezda –lehdessä, että Putinin mainitsema Avantgard-ohjus on hyvin testattu.

”Ohjuksen kehittäminen oli todellinen haaste, sillä lämpötila ohjuksen pinnalla on 2 000 celsiusastetta. Se todella halkoo ilmaa plasman ympäröimänä”, Borisov kertoo ja toteaa, että suurimmat haasteet ohjuksen kehittämisessä oli ohjausjärjestelmän ja lämmönsuojauksen saralla.

”Käytännön testit ovat osoittaneet ratkaisujemme toimivuuden. Itse asiassa olemme tehneet sopimuksen Avantgard-järjestelmien massatuotannosta. Kyse ei siis ole bluffista, vaan vakavasta hankkeesta.”

Borisovillakaan ei silti ole tarjottavanaan todistusaineistoa väitteidensä vahvistamiseksi.

”Ilmiselvistä syistä johtuen emme voi esitellä järjestelmän ulkonäköä”, hän toteaa.

Mikäli Venäjän väitteet vallankumouksellisista ydinasejärjestelmistä pitävät paikkansa, on maa huomattavasti edellä muita suuria ydinasevaltioita. National Interest sivusto huomauttaa, että Venäjä on kehittänyt Avantgard-järjestelmää ainakin vuodesta 2004 lähtien, joten täysin tyhjästä venäläisten väitteet eivät kumpua.