Venäjä on viime vuosien aikana lisännyt läsnäoloaan arktisilla alueilla biljoonien eurojen arvoisten kaasu- ja öljyvarantojen turvaamiseksi omaan käyttöönsä.

Maa on ottanut käyttöön vanhoja ja rakentanut uusia tukikohtia arktisen asemansa vahvistamiseksi. Nyt Venäjän armeija on saanut käyttöönsä myös tappavan moottorikelkan.

Popular Mechanics kertoo moskovalaisen NPO Transportin valmistaman TTM-1901 ”Berkutin” olevan sekoitus moottorikelkkaa ja jeeppiä.

Valmistajan mukaan ajoneuvo on suunniteltu putkien, voimalinjojen sekä muun infrastruktuurin kunnon tarkistamisen työkaluksi. ”Sitä voidaan käyttää myös vartioinnissa ja metsästyksessä”, valmistaja kuvailee.

Komposiittimateriaaleista valmistetun korin alla on metallinen perusrakenne.(Kuva: NPO Transport)

TTM-1901:n huippunopeus on 60 kilometriä tunnissa ja toimintamatka 200 kilometriä. Sen voimanlähteenä toimii Ladan 1,7-litrainen VAZ 21213 -bensiinimoottori, joka tuottaa 80 hevosvoimaa.

Armeijan kerrotaan hyödyntävän Berkutia tavaroiden ja miehistön siirtelyyn. Sillä voidaan myös hinata suksilla liikkuvia sotilaita, kuten jutun lopussa oleva video osoittaa.

Berkut on viisipaikkainen, mutta sen lämmitettyyn ohjaamoon mahtuu vain kaksi henkilöä. Ohjaamon takana avolavalla istuvien sotilaiden ainoa lämmönlähde on tulivoimaisen PKP Pecheneg -konekiväärin piippu, jolla räiskiminen pitänee akuutin pakkasenpureman poissa mielestä.

TTM-1901 oli mukana Moskovassa järjestetyssä voitonpäivän paraatissa 8. toukokuuta.