Tietotekniikkakonserni Yandex, joka tunnetaan myös ”Venäjän Googlena”, käynnistää Yango-nimisen kyytipalvelunsa Suomessa perjantaina.

Suomessa palvelu käynnistyy uuden Yango-tuotemerkin alla. Kolmessatoista muussa toimintamaassaan palvelu tunnetaan Yandex.Taxi -nimellä, Yandex kertoo tiedotteessaan.

Lähtöhinnaltaan kolme euroa maksavat kyydit ovat aluksi tarjolla vain Helsingissä. Aloitushinta sisältää ensimmäisen kilometrin ja kolmen minuutin ajomatkan.

Ensimmäisen kilometrin jälkeen Yango-matka maksaa 1,20 euroa kilometriltä sekä 0,15 euroa minuutilta (0,45 euroa ruuhka-aikoina).

Ajomatka Helsingissä Siilitieltä Itäkeskukseen maksaa siis noin 5,20 euroa ja kyyti Helsinginkadun Bar Lepakkomiehestä keskustan Aussie Bariin noin 5,50 euroa, tiedotteessa kerrotaan. Matka Helsinki-Vantaan lentoasemalta keskustaan maksaa noin 29 euroa.

Matkustaja saa tiedon matkan hinnasta jo tilaushetkellä. Annettu hinta ei muutu, vaikka auto joutuisi odottelemaan ruuhkassa tai vaikka kuljettaja joutuisi jostain syystä valitseman kiertoreitin.

Yango käyttää toiminnassaan täysin omaa teknologiaansa, kuten omia karttoja, navigaatiota ja tekoälyyn perustuvaa tilaustenjakojärjestelmää.

”Tämä vähentää selvästi autojen kuluja ja kuljettajan odotusaikaa tyhjänä sekä lisää kuljettajan tuloja ja auttaa pitämään matkojen hinnat edullisina.”

Yango-mobiiliapplikaatio on ladattavissa ilmaiseksi Apple Storessa ja Google Playssä. Matkat voi maksaa käteisellä tai palveluun kytketyllä maksukortilla.

Yangolla ei ole omia autoja tai kuljettajia, vaan se toimii yhteistyössä paikallisten yhtiöiden ja kuljettajien kanssa, joilla on taksiliikennelupa. Yhtiön applikaation avulla käyttäjä voi arvostella saamansa kyydin ja antaa palautetta matkan sujuvuudesta tai palvelun toimivuudesta.

Kuljettajat, joilla on hyviä arvosteluja, saavat itselleen järjestelmältä enemmän kyytejä kuin muut. Erittäin huonoa palautetta saaneet kuljettajat voidaan puolestaan sulkea järjestelmästä kokonaan pois. Yango on myös avannut erityisen keskuksen kuljettajille. Siellä he voivat opiskella applikaation toimintaa ja muuta kyyteihin liittyviä asioita.

Yandex.Taxi on kehittänyt myös itsestään ajavia autoja, jotka kuljettavat matkustajia jo Venäjällä. Tavoitteena on ottaa autonomiset taksit käyttöön ”jonain päivänä” myös Suomessa.