Venäläiset viranomaiset vahvistivat maanantaina, että maassa on eri puolilla havaittu syyskuun lopulla ”erittäin korkeita” pitoisuuksia ruteniumin radioaktiivista isotooppia 106.

Viranomaiset eivät ole kuitenkaan esittäneet mitään selitystä säteilylle. Brittilehti Guardian kirjoitti aiemmin tiistaina, että korkeita pitoisuuksia mitannut Argayashin mittausasema on noin 30 kilometrin päässä Majakista, missä on ydinpolttojätteen jälleenkäsittelylaitos.

Majakin laitos kuitenkin julkisti tiistaina lausunnon, jonka mukaan se ei ole ylimääräisten päästöjen lähde.

Majak muistuttaa myös, että mitatut pitoisuudet eivät muodostaa varaa terveydelle.

Tšeljabinskin alueen viranomaiset ovat myös rauhoitelleet tilannetta, kertoo Moscow Times. Viranomaiset sanovat, että jos säteilytasot olisivat olleet vaarallisen korkeita, he olisivat määränneet evakuointeja.

”Tämän vahingoittavan tiedon lähteet ovat Ranskassa, missä on ydinjätteen käsittelylaitos, joka kilpailee Majakin kanssa”, alueen turvallisuudesta vastaava ministeri Jevgeni Savchenko sanoi tiistaina.

Kohonneita pitoisuuksia on aiemmin havaittu syksyllä myös muualla Euroopassa ja Suomessakin, mutta niiden alkuperä ei ole selvinnyt. Pitoisuudet eivät ole Suomessa olleet haitallisen korkeita.