Venäläisen tieteilijän ja miljardöörin Igor Ashurbeylin vuosi sitten perustama ja rahoittama ”avaruusvaltio” Asgardia on lähettänyt ensimmäisen satelliittinsa avaruuteen.

Niin sanotun ”virtuaalisen kansallisvaltion” edistysaskeleesta uutisoi New Scientist -sivusto.

Ashurbeylin Asgardia-”valtion” tavoitteena on perustaa alhaiselle maata kiertävälle radalle avaruusasema, jonka on määrä tarjota sadalle tuhannelle ihmiselle itsenäinen asuinpaikka, joka on vapaa maallisista rajoitteista ja laeista.

Asgardialla on tällä hetkellä jo yli 116 000 ”kansalaista” 210:stä eri maasta. Avaruusvaltio aikoo hakea Yhdistyneiden kansakuntien jäseneksi ensi vuoden aikana. Päämääränä on luonnollisesti myös hakea YK:n jäsenmailta itsenäisen valtion tunnustusta, jota se ei ole vielä yhdeltäkään valtiolta saanut.

Valtion ensimmäinen pala, 2,8 kilogrammaa painava Asgardia-1 -CubeSat-nanosatelliitti laukaistiin avaruuteen Antares-kantoraketin mukana Yhdysvaltain Virginian osavaltiossa sijaitsevasta Nasan Wallops Flight Facility – laukaisukeskuksesta sunnuntaina 12. marraskuuta. Nanosatelliitin kantoalustana toimii Cygnus-rahtiavaruusalus, joka kiinnittyy Kansainväliseen avaruusasemaan ISS:ään tiistaina 14. marraskuuta. Cygnuksen tehtävänä on kuljettaa ISS:n miehistölle varustetäydennyksiä.

Noin kuukauden kuluttua Cygnus irrottautuu avaruusasemasta ja asemoituu maan kiertoradalle vapauttaen Asgardia-1 -satelliitin kiertämään sitä vapaasti.

Asgardia-1 pitää sisällään 500 gigatavua dataa. Satelliitin säilyttämä datakirjo koostuu avaruusvaltion perustuslaista, kansallisista symboleista sekä 115 tuhannen ”kansalaisen” henkilötiedoista.