Venäläisten jättikokoisesta ”heijastimesta” piti tulla yötaivaan kirkkain kohde Kuun jälkeen – nolosti kävi

Venäjän suunnitelma laukaista Maan kiertoradalle satelliitti, josta piti tulla yötaivaan toiseksi kirkkain näky Kuun jälkeen, näyttää epäonnistuneen.

Tekniikan Maailma kirjoitti heinäkuussa venäläisestä Mayak-nimisestä CubeSat-satelliitista, joka laukaistiin kiertoradalle Baikonurin avaruuskeskuksesta Soyuz 2.1a -raketin mukana kiertoradalle.

Nimensä satelliitti sai sen kolmemetrisestä, pyramidinmuotoisesta aurinkoheijastimesta. 5 mikrometriä paksusta metallisoidusta kalvosta valmistettu heijastin oli varta vasten suunniteltu heijastamaan auringonvaloa takaisin maahan. Siitä piti tulla niin kirkas, että vain Kuu on yötaivaalla kirkkaampi.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että heijastin ei avautunutkaan suunnitellusti, kirjoittaa Daily Mail.

Raketin laukaisun jälkeen amatööriastronautit ovat yrittäneet bongata yötaivaalta merkkejä satelliitista. Havaintoja ei kuitenkaan ole tehty tai ne ovat olleet virhehavaintoja.

Mayak-tutkimusryhmään kuuluva Alexander Shayenko kirjoittaa Geektimes-verkkopalvelussa, että useat virheet ovat johtaneet siihen, että satelliitti ei ole toiminut odotetusti eikä siitä tule niin kirkasta kuin on ennustettu.

Shayenko kirjoittaa, että Mayakista tehdyt havainnot ovat luultavasti virheellisiä. Nyt kun Mayak on kiertoradalla, sitä luultavasti ei pysty näkemään edes ammattimaisilla välineillä.

Keskustelu

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti
×

Kirjauduit palveluun rekisteröityneenä käyttäjänä. Voit osallistua keskusteluihin ja lukea palvelun maksuttoman sisällön. Tilaamalla saat käyttöösi koko digipalvelun.

HUOM! Jos sinulla on voimassa oleva Tekniikan Maailman tilaus, niin kirjaudu asiakasnumerolla ja sähköpostiosoitteella. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun ja päivitämme asiakastietosi.

Voit myös tilata palvelun käyttöösi tästä.