1. Miksi Tekniikan Maailman verkkopalvelu uudistuu?

Verkkopalvelumme ei tekniikaltaan eikä toiminnallisuudeltaan ole tasolla, jota TM:n sivustolta sopii odottaa. Hakutoiminto on välillä raivostuttavan epälooginen, ulkoasu on vanhentunut ja onhan noita kuhmuja muitakin. Verkkopalvelustamme löytyvät kaikki Tekniikan Maailman numerot. Harmittavasti arkisto on hankala käyttää, eikä juttujen löytäminen ole aina helppoa. Ja niin edelleen.

Myös konepellin alla on paljon ongelmia. Sen seurauksena pienkehitys on joskus hyvin hankalaa. Tehdyillä muutoksilla voi olla yllättäviä seurauksia. Kirjasintyypin muutos voi aiheuttaa sivun reunaan värimuutoksen jne.

Näihin kaikkiin haemme parannusta.


2. Tekniikan Maailma muuttuu verkossa viikkolehdeksi. Mitä se tarkoittaa?

Tekniikan Maailma ilmestyy 23 kertaa vuodessa niin painettuna kuin digitaalisenakin versiona. Verkkouudistuksessa tilanne muuttuu. Painettujen lehtien ilmestymistahti pysyy entisellään, mutta digilehtiä ilmestyy uudistuksen jälkeen tuplamäärä.

Printtilehden palvelutaso pysyy entisellään ja pikkuhiljaa paranee. Digilehden palvelutaso nousee hurjasti.


3. Teettekö siis tuplamäärän sisältöä verkkolehtiin?

Emme. Sisällön määrä kasvaa jonkin verran, mutta se ei tuplaannu. Viikoittainen verkkolehti ei ole yhtä laaja kuin joka toinen viikko ilmestyvä paperilehti. Kahden viikon verkkolehdet kattavat yhdessä yhden printtilehden sisällön ja paljon, paljon muuta. Paperilehden julkaisua edeltävällä viikolla ilmestyvässä verkkolehdessä voi lukea ennakolta joitakin tulevan viikon lehden juttuja.

Verkkolehdessä voimme paketoida uusia ja aiemmin ilmestyneitä juttuja tavalla, joka takaa lukijalle parhaan mahdollisen hyödyn. Verkkolehteen mahtuu enemmän mittaus- ja testidataa kuin painettuun lehteen. Se antaa lukijalle paremman mahdollisuuden muodostaa oman mielipiteensä testatusta tuotteesta.


4. Muuttuuko Tekniikan Maailman verkkopalvelu maksulliseksi?

TM:n verkkopalvelun maksullinen puoli kuuluu tällä hetkellä lehden tilaushintaan. Maksumuurin takana ovat muun muassa arkisto, digilehti, näköislehti ja osa erikseen julkaistuista jutuista.

Verkkopalvelun päivittäinen uutisvirta pysyy pääosin maksuttomana. Digilehdet ja erikoispalvelut sijoittuvat uudistuksen jälkeen maksumuurin taakse. Niiden maksullisuudesta lehden tilaajille päätetään myöhemmin.

Maksun suuruus riippuu tilauksen laadusta. Tarkkoja hintoja meillä ei nyt ole antaa. Vielä ei tiedetä, missä vaiheessa maksumuurin takainen sisältö muuttuu erikseen maksulliseksi myös paperilehden tilaajille tai ainakin osalle heistä. Olemme tähän asti keskittyneet itse palvelun kehittämiseen.


5. Kuka verkkouudistuksen tekee?

Toimitus vastaa kaikesta, mutta toimitus ei itse tee kaikkea. Meillä on teknisinä kumppaneina kaksi ensiluokkaista it-yritystä, Aste Helsinki ja Vincit.

Nykyinen verkkopalvelu on rakennettu vanhalle WordPress-alustalle. WordPress on maailman yleisin verkkosivustojen pohjaohjelmisto. Siinä on omat rajoitteensa, mutta edut ovat niitä suuremmat. Siksi WordPress säilyy, mutta versio vaihtuu uuteen.

WordPress on pohjana myös muissa Otavamedian verkkopalveluissa, kuten esimerkiksi Annan, Seuran ja Suomen Kuvalehden sivustoissa.

Sama alusta luonnollisesti helpottaa kehitystyötä ja auttaa pitämään kustannuksia kurissa.


6. Muuttuuko Tekniikan Maailman linja?

Ei. Tekniikan Maailma on vastakin tieteen ja teknologian pää-äänenkannattaja Suomessa. Me testaamme, mittaamme, tutkimme ja perehdymme.


7. Milloin uudistus valmistuu?

Kysymys on hyvä. Emme tiedä varmasti. Tarkoituksemme on saada ensimmäinen osa uudistuksesta testivalmiiksi kesäkuussa. Toistaiseksi aikataulu on pitänyt, mutta matkaan saattaa tulla yllättäviä mutkia. Niin usein käy verkkoprojekteissa.

Toinen osa valmistunee alkusyksystä. Todennäköisesti siihenkään eivät ehdi kaikki kaavaillut parannukset mukaan. Siinä tapauksessa jatkamme töitä.

Valmista tuskin tulee ikinä, mutta parempaa kohti mennään kaiken aikaa.


Uudistusprojektimme on hyvässä vauhdissa, mutta paljon on vielä asioita tekemättä ja päättämättäkin. 
Otamme ilolla vastaan ideoita ja palautetta. Kysymyksiä saa esittää. Vastaamme niihin TM:n numerossa 10. Se ilmestyy 23.5.

Anna palautetta alla olevalla lomakkeella!

  • * merkityt ovat pakollisia

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.