Englantilainen konsultointiyritys Brand Finance on julkaissut vuosittaisen raporttinsa automaailman arvokkaimmista brändeistä.

Raportissa on listattu arvokkaimmat auto-, komponentti- ja rengasvalmistajat. Autovalmistajien listauksessa Mercedes-Benz on noussut paalupaikalle Toyotan ohi.

Mercedes-Benz nousi arvokkaimmaksi brändiksi kasvatettuaan arvoaan lähes 44 miljardiin dollariin. Kasvua vuoden takaiseen verrattuna on 24 prosenttia.

”Mercedes-Benz keksi automobiilin ja johtaa nyt teollisuudenalaa strategiallaan keksiä automobiili jälleen uudelleen. Heidän menestystään ovat ajaneet seuraavan sukupolven ajoneuvojen julkistaminen sekä kitkaton siirtymä uusiin teknologioihin, jotka auttavat perinteisestä polttomoottorista luopumista”, Brand Financen toimitusjohtaja David Haigh toteaa raportissa.

Kakkoseksi pudonneen Toyotan brändiarvo sen sijaan laski kuudella prosentilla. Syynä arvon laskuun on valmistajan kohtaamat vaikeudet Kiinan markkinoilla, jossa kuluttajat suosivat hienostuneempia automerkkejä – kuten Mercedes-Benziä.

Kymmenen arvokkainta autobrändiä alla:

Kymmenen arvokkaimman brändin listauksessa huomionarvoisia nousijoita ovat Mercedes-Benzin lisäksi Volkswagen (+35 %) sekä Porsche (+ 54 %). (Kuvankaappaus Brand Financen raportista.)

Porschen ja Volkswagenin brändin arvon kehitys vuoden takaiseen verrattuna on merkittävä, mutta eniten brändinsä arvoa nostamaan onnistuneet merkit jäivät top 10 -listauksen ulkopuolelle.

Sijalle 24 jääneen luksusmerkkien huipulle takaisin hivuttautuvan Aston Martinin brändiarvo kasvoi 268 prosentilla. Sijalla 19 olevan sähköautovalmistaja Teslan brändiarvo nousi niin ikään merkittävästi – 106 prosenttia. Kymmenen eniten arvoaan nostaneen automerkin listalle mahtuu myös neljä kiinalaisbrändiä:

(Kuvankaappaus Brand Financen raportista.)

Myös rengasvalmistajien osalta kärkisijoitukset menivät uusiksi ranskalaisen Michelinin noustua arvokkaimmaksi brändiksi ohi japanilaisen Bridgestonen:

(Kuvankaappaus Brand Financen raportista.)

Raportissa brändit listattiin myös vahvuusjärjestykseen, joissa tulokset poikkeavat yllä olevista listoista. Raportin kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä.