IRTIOTTO


Markus Pentikäinen, kuva

Järjestelmäkameralla saa hyviä kuvia, mutta koko ja paino saavat epäröimään hankinnan mielekkyyttä. Peilitön järjestelmäkamera on kuitenkin pienimmillään taskukokoinen ja painaa vain 350 grammaa. Näppäimet ja säätimet ovat nekin samoilla paikoilla kuin pokkareissa, joten järkkärikuvaajaksi pääsee nyt helpommin kuin koskaan.

TESTIKUVAT
Esinetaulu
Valokuvat
Videot

  • Nikon 1 J2
  • Olympus Pen E-PL5
  • Panasonic Lumix DMC-GF5
  • Samsung NX210
  • Sony NEX-5R

Suurin ero pokkarin ja pienen järkkärin välillä näyttää ensi alkuun olevan se, että jälkimmäiseen pystyy vaihtamaan objektiiveja. Tilastojen mukaan moni tyytyy kuitenkin kameran mukana tulleeseen perus-zoomiin. Toisin sanoen järjestelmäkameraan ei päädytäkään vaihto-objektiivien takia.

Vähintään yhtä tärkeä valintaperuste lienee parempi kuvanlaatu, joka tulee esiin etenkin vähässä valossa ja/tai liikkuvia kohteita kuvattaessa. Lisäksi tarkennus toimii järkkärissä usein nopeammin ja luotettavammin kuin pokkarissa.

Tarkennuksen ohella onnistumisvarmuutta lisäävät vielä renkaasta säädettävä zoom ja viiveetön laukaisu. Kirkkaassa auringonpaisteessa alkaa arvostaa myös etsintä, jonka saa lisävarusteena vertailumme Olympukseen ja Sonyyn.

Objektiiveista

Vaikka useamman objektiivin hankinta ei olisikaan ajankohtaista heti alkuun, asiaa ei auta tyystin unohtaa. Järjestelmäkameran edut näet korostuvat entisestään, kun runkoon kiinnittää sopivan objektiivin.

Objektiivivalikoimaa vertailtaessa pisimmän korren vetävät Olympus ja kuvan Panasonic. Ne perustuvat micro four thirds -järjestelmään, joka kattaa nykyään kaikki yleisimmät prime- ja zoom-objektiivit edullisista perusmalleista aina valovoimaisiin laatulaseihin saakka.

Samsung ja Sony eivät vielä tarjoa yhtä laajaa ja laadukasta valikoimaa etenkään kiinteän polttovälin objektiiveja. Nikon 1 -järjestelmä on vasta tiensä alussa, ja ensi vuoden puolella sitä täydennetään useammalla kiinnostavalla objektiivilla.

Kenno ja sen koko

Sony ja kuvan Samsung sisältävät samankokoisen aps-c-kennon kuin useimmat peilikamerat. Kennon mitat ovat 23,4 x 15,6 mm, eli pinta-ala on noin puolet täysikokoisesta 36 x 24 mm:n kinoruudusta.

Olympus ja Panasonic ovat micro four thirds -järjestelmän kameroita, joten kennon mitat ovat 17,3 x 13 mm (4/3 tuumaa).

Uudessa Nikon 1 -järjestelmässä kennon koko on ainoastaan 13,2 x 8,8 mm, eli yksi tuuma. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tyypillisessä pokkarissa kenno on 1/2,3-tuumainen eli 6,17 x 4,55 mm.

Kennojen kokoerosta seuraa muun muassa se, että Samsung ja Sony sekä muut aps-c-kamerat tuottavat samalla kuvausetäisyydellä ja kuvakulmalla suppeamman terävyysalueen kuin Olympus, Panasonic ja muut micro four thirds -kamerat. Nikon 1 -järjestelmässä terävyysalue jää vieläkin laajemmaksi.

Suppea terävyysalue on toivottava ominaisuus silloin, kun tausta halutaan pehmeäksi esimerkiksi henkilökuvassa.

Kennon koolla on tärkeä merkitys myös kuvaamiseen vähässä valossa. Pienen kennon pienet pikselit keräävät vähemmän valoa kuin suuret, joten Samsung ja Sony saavat tässä kohtaa hieman paremmat lähtökohdat kuin Olympus ja Panasonic, puhumattakaan Nikonista.