Vesuvius-tulivuoren purkaus elokuussa vuonna 79 ajanlaskun ajan jälkeen johti järkyttävään joukkotuhoon tulivuoren lähistöllä Pompeijin ja Herkulaneumin kaupungeissa.

Syyskuussa julkaistu uusi tutkimus antaa lisävalaistusta siihen, miten järkyttävillä tavoilla ihmiset joutuivat ehkä kohtaamaan loppunsa.

PLOS One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että purkauksesta seurannut äärimmäinen kuumuus näyttää joidenkin ihmisten tapauksessa johtaneen siihen, että heidän ruumiinnesteensä höyrystyivät. Tämä puolestaan johti siihen, että höyryjen synnyttämä paine saattoi saada ihmisen pääkallon räjähtämään sisältä päin.

Tässä vaiheessa on tosin todennäköistä, että kuumuus on aiheuttanut kuoleman muillakin tavoilla.

Federico II -yliopistosairaalan tutkijat Italiassa ovat tutkineet luita, joita on löytynyt tulivuorta lähellä olevasta Herkulaneumin kaupungista. Luut löytyivät 12:sta tuhkan täyttämästä kammiosta lähellä vesistöä.

Tutkimuksissa luista löytyi outoa punaista ja mustaa mineraalijäännöstä, ja sitä löytyi myös pääkallojen sisältä. Tarkempi analyysi paljasti, että jäännöksessä oli merkkejä raudasta ja raudan oksideista. Niitä syntyisi, jos veri kiehuisi ja muuttuisi höyryksi, tutkijat päättelevät.

Kuva: Petrone et al./PLOS One

Tutkijat tutkivat 103 luurankoa, jotka olivat kuolleet nopeasti etenevän laavan ja tuhkan virtauksessa. Virtaus on ollut 200–500-asteista.

”Näytämme tässä ensimmäistä kertaa vakuuttavaa todistusaineistoa, joka viittaa siihen, että vuoden 79 Herkulaneumin uhrien kuolema johtuu äärimmäisen kuumuuden aiheuttamasta ruumiinnesteiden ja pehmeiden kudosten nopeasta höyrystymisestä”, tutkijat kirjoittavat raportissaan.

Kuva: Petrone et al./PLOS One

Tutkijat korostavat, että he eivät voi olla täysin varmoja, miten metallijäännöksiä on joutunut luihin. Jotkut luut ovat olleet metalliesineiden lähettyvillä, mutta jotkut luut ovat olleet kauempana kaikista metalliesineistä. Tämä viittaa siihen, että sen lähde on ollut ihmisen höyrystynyt veri.

”Uhrien luurankojen tarkka tutkimus paljasti pääkallon halkeamisen ja räjähtämisen, mihin viittaa pääkalloissa olevien rakojen mustat jäänteet ja pirstoutunut luu.”

Tämä on ollut seurausta siitä, että veren höyrystyminen on synnyttänyt painetta, ja ”pääkallon räjähdys on ollut mahdollinen seuraus”.

Vesuvius on Euroopan mantereen ainoa aktiivinen tulivuori. Vesuvius on kerrostulivuori, joka koostuu useista eri materiaaleista.

Vesuviuksen välittömässä ympäristössä asuu 600 000 ihmistä. Vesuvius on yksi tarkimmin seuratuista tulivuorista, ja sen toimintaa havainnoi kymmeniä antureita.

Vesuviuksella on ollut viimeisen kuluneen 17 000 vuoden aikana kahdeksan suurta purkausta. Vuonna 79 ajanlaskun jälkeen tapahtunut Vesuviuksen purkaus hautasi alleen Pompeijin ja Herkulaneumin kaupungit.