Se on pitkään ollut monien ihmisten haave: Mitä jos jokin teknologia pystyisi kääntämään lennosta puhetta kielestä toiseen?

Vaikka kielen kääntämisteknologiat ovat kehittyneet parin viime vuosikymmenen aikana voimakkaasti, reaaliaikaista keskustelua sujuvasti kääntävää laitetta ei ole vielä markkkinoilla näkynyt.

Nyt Google on esitellyt laitteen, joka saattaa tulla jo aika lähelle pitkäaikaista haavetta.

Yhtiön keskiviikkona esittelemät Pixel Buds -kuulokkeet pystyvät kääntämään puhetta reaaliaikaisesti peräti 40 kielen välillä. (Google ei ole täsmentänyt, mitä kieliä tämä pitää mukanaan.)

Kuulokkeet toimivat niin, että kun ihminen puhuu, Googlen Pixel-puhelin kääntää puhetta ja toinen keskustelija kuulee käännöksen kuulokkeistaan.

Alla olevalla videolla Google esitteli kuulokkeiden toimintaa käytännössä. Varsinainen esittely alkaa noin minuutin ja 30 sekunnin kohdalla.

Demossa käännetään reaaliaikaisesti englantia ruotsiksi ja takaisin.

Demo on tietysti tarkkaan koreografisoitu, joten siitä ei voi tehdä paljon päätelmiä siitä, miltä laitteet näyttäisivät normaalissa keskustelussa yleisemmin. On myös selvää, että joitakin kieliä Googlen kääntäjä kääntää notkeammin kuin toisia – esimerkiksi suomen kääntämisessä kääntäjä voi oikkuilla enemmän kuin esimerkiksi ranskan kääntämisessä englanniksi.

Video on silti vaikuttavaa katsottavaa. Ainakin se antaa toivoa siitä, että reaaliaikainen nopea keskustelun kääntäminen kieleltä toiselle ei ole mahdottoman kaukana.