Japanin valtiollisen National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) -instituutin tutkijat ovat rakentaneet ihmismäisen HRP-5P-nimisen robotin, joka pystyy hoitamaan erilaisia rakennustyötehtäviä, kun työvoimasta on pulaa tai työmaalla on vakavia terveysuhkia.

HRP-5P:stä uutisoi Engadget-sivusto.

Kipsilevyjä seinäksi itsenäisesti asentavan robotin prototyyppi on yhdistelmä ympäristöilmaisintekniikkaa, esinetunnistusta sekä huolellista liikehdintäsuunnittelua. Se kykenee nostamaan levyjä paikoilleen ja kiinnittämään ne ruuvimeisselillä.

Tuloksia tuottavan työrobotin muotoilu ei mahdollista yhtä paljon vapaata liikkumavaraa verrattuna vaikka ihmisen liikkuvuuteen. Sillä on kuitenkin useita taipuisia niveliä, jotka venyvät hyvin epäihmismäisiin asentoihin.

Robotti osaa myös korjata lipsahduksia. Rajoittunut näkökenttä ei ole sille mikään este.

AIST:in HRP-5P on vasta konseptipohjalla oleva apurobotti, mutta kuten videolta näkyy, potentiaalia siltä kyllä löytyy. Robotti voisi rakennustyömaiden lisäksi toimia lentokoneiden tai laivojen kokoamislinjoilla.

Tutkijaryhmää pyrkii yhteistyöhön sellaisten yksityisten yritysten kanssa, jotka mieltäisivät HRP-5P:n ”kehitysalustana”. Tämä voisi johtaa uusiin läpimurtoihin tulevaisuudessa.

Kaikesta huolimatta kyseinen robottimalli on taipumassa tuttuun japanilaiseen tapaan siihen, että se jää loppujen lopuksi kotimaahansa.

AIST on jo ehtinyt ilmoittaa, että HRP-5P:n kaltaisten robottien on tarkoitus paikata japanilaisten käsiparien puutetta: Japanin työikäinen väestö vanhenee ja syntyvyys laskee kovaa vauhtia. AIST katsoo siis robottien paikkaavan tulevaisuudessa nyt hupenevaa työläisjoukkiota, joka voisi alkaa vähitellen keskittyä kevyempään ja vähemmän vaaralliseen työhön.

Katso video ”raksarobotista” alta!