Maailman ensimmäisen automobiilin keksijänä muistetaan aina mainita saksalaisinsinööri Karl Benz. Autoja tosin oli kehitelty ennen Benzin Patent-Motorwagenia, jossa olemassa oleva teknologia oli ensi kertaa koottu yhdeksi järkeväksi kokonaisuudeksi.

Automobiilin historia alkaa toden teolla 1760-luvun Ranskasta, kun keksijä Nicolas-Joseph Cugnotin sai tehtäväkseen kehitellä vaativaan maastoon soveltuvan tykkienkuljetusajoneuvon.

Lopputuloksena oli alla olevassa piirroksessa esiintyvä laite:

Höyrykäyttöisen ajoneuvon kerrotaan painaneen noin 2 500 kiloa ja pystyneen muutaman kilometrin huippunopeuteen.

Cugnotin auton suunnittelussa oli kuitenkin pieniä ryppyjä, jotka jäivät myöhempien autonkehittäjien suoristettaviksi. Kenties merkittävin niistä oli massiivinen höyrykattila ja sen sijoittelu.

Jopa tuhannen kilon painoinen kattila lepäsi auton keulalla ainoan ohjaavan pyörän päällä. Kuljettajan tehtävän teki edelleen haastavammaksi tätä jatkuvasti ympäröivä höyrypilvi.

Ei siis ole ihme, että Cugnotin auto on jäänyt historiaan ajoneuvona, jolla ajettiin maailman ensimmäinen ”auto-onnettomuus”. Törmättyään kiviseinään Pariisissa Cugnot pidätettiin ”holtittoman ajotapansa” seurauksena.

Jalopnik-sivusto kertoo nyt Cugnotin auton rekonstruktiosta, joka vahvistaa 250 vuotta sitten esitellyn konseptin toimivuuden:

Rekonstruktion rakentanut Tampa Bayn automuseon David Falvey kertoo videolla rakentaneensa auton vuodessa useiden ihmisten avustuksella.

”Tavallisesti kattilan lämpiäminen kestää noin 45 minuuttia. Auto kulkee eteen- ja taaksepäin ja sen huippunopeus on noin 4 kilometriä tunnissa”, hän kertoo auton teknisistä tiedoista.

(Johann Marmier / Youtube)

Laitteen näkeminen toiminnassa on varmasti ainakin lähes yhtä hämmästyttävää nyt kuin 1760-luvulla.

Myös alkuperäinen fardier à vapeur on edelleen olemassa. Se on esillä Pariisin Musée des Arts et Métiers -museossa.

Lisää aiheesta Jalopnikin artikkelissa.