Yhdysvaltalaisen Brigham Young Universityn professorit ovat kehittäneet erikoisen kevyen luodinkestävän suojuksen, jonka on tarkoitus suojella poliiseja luodeilta, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Professorit ovat saaneet suojaansa inspiraatiota taiteltavista origameista. Heidän kehittämänsä suojus voidaan taitella kasaan, kun sitä ei käytetä.

Tämä tekee siitä helpomman kuljettaa ja ottaa käyttöön. Sen käyttöön ottaminen kestää vain viisi sekuntia, ja se suojaa poliiseja useilta käsiaseilta.

”Me halusimme luoda jotain kompaktia, kannettavaa, kevyttä ja sellaista, joka suojelisi heitä hyvin”, BYU:n professori Larry Howell sanoo tiedotteessaan.

 

Nykyisin poliisien luodinkestävät suojukset ovat paljolti samanlaisia kuin ”keskiajalla”: pitkälti litteitä kilpiä, jotka suojaavat vain yhtä henkeä. Liikuteltavat esteet ovat kömpelöitä liikutella.

BYU:n kehittämässä suojuksessa on 12 kerrosta luodinkestävää kevlaria. Se painaa noin 25 kiloa, noin puolet monista nykyisin käytössä olevista suojista. Suojuksen voi taitella poliisin ympärille niin, että se suojaa muutenkin kuin edestä.

Testeissä este pysäytti luoteja 9 mm, .357 Magnum – ja .44 Magnum-patruunoita käyttävistä aseista.

”Ne ovat hyvin tehokkaita käsiaseita”, Howell sanoo. ”Me epäilimme, että jokin niin iso ase kuten .44 Magnum kaataisi suojan, mutta niin ei käynyt.”

Suojaa voisi tutkijoiden mukaan käyttää myös esimerkiksi loukkaantuneiden tai lapsien suojaamiseen hätätilanteessa.

Tuote on yhä prototyyppivaiheessa.